50 kustfiskare på Mön en lördag.

Mön resan över dagen var en trevlig tur på många vis, gott sällskap, samt många trevliga Danska kustfiskare gjorde dagen till en trivsam utflykt.

Liselund är en trevlig plats att börja på, redan när vi kom fram förstog jag att det var många kustfiskare ute, då parkeringen var full av bilar och man kunde se flera som förberede sig för att gå ner.

Det vi inte visste var att en busslast kustfiskare från Hvidovre valt dagen till att fiska på Mön.
Totalt räknade jag ihop 50 kustfiskare över dagen.

MAH00032(1)

Utöver det här gänget så var den en del andra lokala fiskare ute och ett annat gäng från Jylland som varit på plats sen dagen innan.

Tittade man ner längs kusten så stog det fiskare med jämna mellanrum, nästan som att vara på Österlen eller Bornholm i högsäsong,

Jag fick mig ett gott snack med flera, då det ofta bidrar med god stämmning och lite utbyte av platser och resultat.

MAH00030(1)

Här ligger två kustfiskare och tar igen sig med var sin öl i handen och njuter av att de tagit 11 fina öringar dagen innan på den här platsen, inte så konstigt de valt att parkera sig.

Efter lite snack och erfarenhetsutbyte, så visade det sig att gänget regelbundet åker till Sverige i april och fiskar en vecka på vårt kära Österlen.

Självklart gick det bra att lägga några kast på udden utan att skapa irritation.
Nått vi alla kanske skall tänka på när vi är ute, så dagsutflykterna blir trevliga för alla.

Hemma händer det tyvärr för ofta att vi trampar in på varandras komfortzon, vi vill nog alla ha lite plats omkring oss när vi fiskar.

MAH00029 (1)

Trots söndertrampade vatten och hotspots, så lyckades Ronny få sin livs första öring på kusten.
Ett resultat av att Vi flugfiskare kan fiska inne mellan stenarna på kusten där spinnfiskarna gärna bara står.

Där var många flugfiskare jag talade med som inte kännt något på en hel dag och som trampade runt med vatten upp till armhålorna ibland i sina försök att hitta öringen.

MAH00028(1)

För  vår egen del så var det viktigt att inte ha för bråttom ut, då det snabbt blir djupt här och som Ronny visade så tar öring även på kort lina inne bland stora stenar.

Intressant nog hadde det stått en annan fiskare på platsen strax innan som vi väntade på skulle flytta sig, då jag visste hur mycket stora stenar som finns under ytan här.

Vatten behöver inte få vila så länge, räcker med en 15 min och är ofta ett bättre sätt att fiska på än att bara stå och nöta.

Dagen avslutades på annan kustplats med lite dragningar och en besviken granne till Dansk som tappade en öring på kort lina.

MAH00028(2)

Så är det med kustfiske , lärdomen om Mön är nog att fiska vardagar eller vara på plats mycket tidigt.

Övernattning är också ett alternativ , så man kan komma ut först på några av de platser jag helt klart kan se är värda att ligga och ta en öl vid, medan alla andra rusar runt efter en öring eller två.

Kustfiske är mer än att bara få fisk , det handlar även om att ha tid till varandra och njuta av utflykten samtidigt som man med goda pauser fiskar av metodiskt på rätt ställen, inte bara blindfiskar över stora ytor.

MAH00028(3)

Snart dags för för fler utflykter till Bornholm, men Mön skall jag tillbaka till igen många gånger.
Skall nästa gång till Fyn vid tillfälle.

Rek turer till Blekinge och Öland står också på tapeten, det finns verkligen fina platser för oss flugfiskare,bara vi vet och väljer dem med omsorg.

Tight Lines
Christopher