Var skall man flugfiska på kusten som nybörjare?

Sandbotten, tångbotten, stora stenar, rev, badkar eller en udde , var skall jag börja?
Väder, vind, utrustning, lina , fluga,färger, märla eller streamer mm?Ja, frågorna är många för nya kustfiskare.

För många nya på kusten så känns det ibland oändligt att lista ut var man skall vara och var det finns fisk inom kastavstånd för en flugfiskare som prövar för första gången.

En del gör tappra försök i olika forum för att få tips om var man kan åka och var som är bra, även rutinerade flugfiskare som nu börjar ge sig ut på kustfiske har svårt att hitta fram till rätt platser som gärna ger öring bara man har lite tålamod och är beredd att slita lite.

2Bornholmnov07

De standard tips som dyker upp betyder många gånger att kända platser är överfulla och nybörjare får inte den plats som de ibland skulle behöva för att få en bra start på kustfisket.

Eller så trampar de runt i kända eller okända vatten och tappar både tålamod och lust efter att gå bom gång på gång.

Det finns de som varit ute 10 tals gånger utan något som helst, inte ens en dragning, eller som efter en säsong inte har mycket att visa upp för sitt slit, nästan så frugan börjar mobba för att man kommer hem tomhänt gång på gång.

Hotspot 2 (1)

Ja vad är då normalt, eller vad kan man förvänta sig av en tur på kusten, vad skulle vara rimmligt över tid.
Inte en helt lätt fråga att svara på, men jag tror att skulle man kunna få ihop att på 1 runda av 4 få havsöring , så tror jag många skulle få upp humöret igen.

Går man ut och bommar mer än 5 gånger i rad, ja då är det nog så att man behöver fundera över något i både plats och beteende.

Visst det kan vara trögare tidigare på säsongen och bättre framåt mars, men inte skall man behöva vänta på att omständigheter skall hinna ikapp, det är väl bättre att ha roligt från början.

PA080023 (1280x720)

Jag har länge talat om 4-5 bra platser för nybörjare, snart är det nog dags att be de som är rutinerade att hitta andra platser och låta nya på kusten lära sig på dessa hotspots.

Hittarp,Barsebäckshamn, Vikhög Hörte,Böste,Smyge, Kivik, Prästens badkar Engelska bryggan mm är det jag får höra mest i olika forum och där är oftast mycke folk.

Nu har trycket ökat ordentligt på de mer kända platserna att vi kanske behöver införa poolregler, där folk får rotera på en fiskeplats, eller?

Näe riktigt så illa är det nog inte, men jag tror man behöver sprida lite mer tips på flugfiskeplatser, så det finns fler alternativ att komma ut på, så vi alla får njuta av kustfisket.

Ja, vad är då mina tips för nya på kusten eller för de som vill ha en rimmlig chans att få en havsöring på kroken om än så kanske utlekt i många proffs ögon.

Jag först och främst så är det kuststräckan mellan Kåseberga och Hammarsbackar som tål att många kustfiskare är på plats.

IMG_2836 (1)

I princip så kan man fiska varje meter från land och gå ut på de platser där det är sand ända in till stranden.Stå gärna på sanden på land  eller i havet och fiska över de mörka partierna.

Ta dig tid att fiska runt uddar och stenpirar ute i vattnet, även nära land då dessa badkar ofta håller fisk.
På flera platser kan du komma ut 100 meter och även fiska av yttre badkar.

IMG_2835 (3)

På den här detaljbilden så ser man tydligt hur nära badkaret går och att man kan komma ut på de grundare sandpartierna gör det bara lättare att stå och gå.

Oavsett var vinden kommer ifrån så kan du hitta en plats på land eller ute i vattnet som du kan fiska ifrån.
Fiska längs med eller kasta in mot land över mörka partier, som du ser på bilden så kan du tom fiska in mot land när det är pålandsvind.

IMG_2832 (3)

På den här bilden kan du se att det går att komma ut en bra bit, men tänk på att du ibland får gå tillbaka samma väg, det blir alltid djupare på det mörka partierna.

Finns det spinnfiskare på plats så kan du med gott samvete fiska både bakom , före och efter där de står, men gå inte för nära, några av kustfiskarna vill ha svängrum, så 100 m är en bra gräns, vill du närmare, så fråga.

Bli inte förvånad om de svarar på Danska eller Tyska, det finns utländska gäster som kommer på besök och fiskar sen 25 år tillbaka, så nått bra måste det vara eller hur.

IMG_2834 (1)

Du kan tom se uppe från toppen hur fisken rör sig längs kanten på det bruna och vita, så sightfishing funkar om vädret tillåter det.

Jaha och varför är det havsöring här då?
Med tanke på att Nybroån och Kabusaån mynnar ut ca 3-5 km från backarna, så är det rätt förståligt att det finns en hel del havsöring , även om många behöver äta upp sig, så finns det fina öringar här också.

2

En av de finaste havsöringar  jag tagit vid Hammars Backar i västanvind på min bruna favoritfluga.
Men du kan fiska med det mesta i flugväg här , gärna bruna flugor i Magnus och Frede varianter.

Tyvärr så är det så att fiskar du långsamt, så kommer många utlekta öringar kliva på,kroka av dem snabbt och försiktigt , gärna i vattnet, inte på stranden eller i hov.

Går du längre mot Kåseberga så blir det stenigare och stenigare samtidigt som det blir djupare närmare land.Passar bättre för spinnfiskare i mina ögon, men det avgör du själv hur långt du vill gå.

af-1002-10 af-1002-11

Funderar du på att träffa fler flugfiskare på kusten, så kan du hänga på den 29 mars då vi för andra året i rad nu har en ”Flugfiskarnas dag”, där vi träffas under ordnade former, nya som rutinerade kustfiskare, där alla bara umgås och fiskar ihop , utan krav på tävling eller annat kommersiellt.

I år så är det så här långt 35 som bokat in att de kommer, vi blir nog uppåt ett 40 tal när vi väl ses på plats.
Ett trevligt antal där en del gamla kusträvar kommer visa med sitt goda exempel hur det kan gå till.

Översikt Hammars Backar

Nu skall vi bara hoppas att vädergudarna är välvilligt inställda till vår träff, funderar du på att komma, bara att anmäla sig via min Facebooksida , ingen kostnad, bara skoj, vill du läsa om dagen finns den här på min blog.

Har du en kompis som spinnfiskar så kanske ni kan fiska ihop, så som jag och en kompis gjorde en fiskedag tillsammans.

Jag har tagit många öringar efter att ha gått där spinnfiskare fiskat, de lockar gärna in öringen som cirkulerar ett tag, så var inte rädd för att traska där en spinnfiskare stått, du behöver ibland bara vänta en kvart , så kan du kliva ut.

Där fanns en som var ute i helgen och fick några öringar första gången han var där, så det funkar, hör gärna av dig med hur det gått, har du frågor får du gärna återkomma.

Tight Lines
Christopher