Släpteknik på kusten

Vi är många kustfiskare som fått på en havsöring när vi väl kliver upp ur vattnet efter en avslutad fisketur med fluglinan släpande efter oss.

En händelse som många gånger mer handlat om tur än att vi faktiskt har det som en strategi vid kustfiske.

Vad är det som gör detta så magiskt att öringen faktiskt väljer att kliva på och varför får vi fisk på den här taktiken gång på gång?

Ja, den frågan börjar man inte ställa sig innan man flertal gånger varit med om att det funkar och är väl värt att använda året om.

Ungefär 30 % av de blanka havsöringar jag tar året runt väljer att kliva på när jag använder min släpteknik på kusten.

Flertal andra öringar kliver också på, men mest intressant är att så många fina öringar inte kan låta bli.

20160130_170717 Stevns2015 decniborsilver

Jag har försökt filma det här tidigare, men det har inte blivit bra förrän jag nu börjat med att ställa ifrån mig kameran.

Det handlar heller inte om att det måsta vara så att hela linan lagts ut, kan ibland räcka med en spölängd, då man kliver upp.

De första gångerna jag använde tekniken och fick på en havsöring, så blev jag lika förvånad över att det hände gång på gång.

Många gånger så har jag använt släptekniken då jag förflyttat mig i sidled eller längs stränder där jag har haft för avsikt att förflytta mig snabbt mellan två olika platser.

I filmen så kan Ni se hur jag vadat ut djup , lägger ut linan och sen vadar rakt in mot kameran.

Orsaken i detta fall var att jag kunde se en svag strömfåra som jag vet att det är värt att lägga flugan tvärs över på.

Som alternativ så kan man även lägga ut den som jag gör och gå i sidled, då kommer flugan vända där jag stog från början och gjorde kastet.

Normalt sett smäller öringen på i början eller när flugan vänder, pausar man vid en kant mellan ljus och mörk botten kan påslaget komma där.

Ta för vana att alltid lägga ut linan när du förflyttar dig, oavsett om du slutat fiska, skall hem eller bara upp för en paus, du kommer få napp tidigare än vad du själv någonsin trott.

MAH01327 (3) Niborbrown

Tro mig, du kommer få fler öringar på den här tekniken ,bara du ger den en chans, av olika anledningar så kan du inte kopiera hemtagningen av flugan med att dra in då du står och fiskar, det är en mycket speciell gång flugan får i vattnet när du går.

Jag har tagit mig tid att titta på det ovanifrån när jag stog på en bro och bad en vän dra flugan på detta vis.

Det går verkligen fort med tydliga pauser , dock förflyttar sig flugan inte så lång var gång, är en slags mellanting till kort och lång intagning med 2-3 sekunders pauser.

Avslutningsvis så kan jag säga att sent kvällsfiske lönar sig i bleke, var ute med en gammal god vän och fick se jagande havsöring på grunt vatten som gick i patrull.

Fick tom lite dålig film på det, min kompis försökte springa före och lägga ett par kast, tyvärr kunde vi bara se på då vi precis gått upp, häftigt att se vattnet bågna av fler öringar som jagar snabbt på bredd.

Ja nu bär det av till Danmark över dagen, för lite egen tid på kusten, vem vet kanske blir det något att skriva om, är lite trött på alla hornisar här hemma, hoppas de inte spridit sig överallt på de Danska kusterna.

Tight Lines
Christopher