Där är en del som efterfrågat när jag kommer med en artikel om kommande flugfiskeresor till Danmark, glädjande nog är det också flera nya som anmält att de skall med.
Min tanke är att dels skriva lite här för Er som även har egna tankar om att fara över till vårt grannland, men även för Er som vill följa med på några av mina kustturer framöver.
Till min hjälp har jag använt Google assistant som plockar ihop lite som den vill och gjort korta småklipp ifrån mitt stora medie bibliotek.
Den här tjänsten är helt gratis, så tipset är att länka upp sig på Google och låta deras Google foto få tillgång till dina bilder och filmer.
Även om det bitvis kan blir rätt roliga ihopklipp, så kan du redigera en del, men för min del så tycker jag Google foto är bra att använda till att visa lite snabbt hur det ser ut på olika platser.
De flesta fiskeplatserna i Danmark kan nås med bil på ca 1.5- 2.5 timmar från Malmö, vill man ta båten till Bornholm så kan man komma över på ca 45 min med katamaran eller 1.5 timmar med färjan.
Boende i Danmark finns i en uppsjö av olika varianter, för min egen del så håller jag gärna lite kvalité på både mat och boende, då jag tycker det är en viktig del i att kunna slappna av efter en heldag på kusten.
God mat och eget rum är minimum av den enkla anledningen att man sover bättre om man får snarka som man vill, vi tenderar också ha med oss en massa prylar som gör att vi behöver sprida oss lite.
Vill du själv fara runt är det bäst kanske med ett Fish & Breakfast, är Ni några stycken är det absolut bättre att hyra lite större med kök, badrum och kanske torkrum också.
En Dansk guide kostar runt 4000 DKR för 4 timmar och kan omfatta en grupp på mellan 4 till 6 personer.
Det är alltid värt att ta sig en stund med en guide, ibland så ingår kunskapen om lokala hotspots i den service du kan hitta på Hotell, B&B mm.
Om inte annat så är de flesta lokala fiskebutiker alltid intresserade av kunder, så tar du dig in och köper lite smått, så kan du alltid få ett bra tips för dagen var du skall fiska.
Vi som flugfiskar är lite mer beroende av hur vädret är och det har hänt rätt ofta att även om man bestämmer ett datum så tycker vädergudarna ibland att det där skall vi nog avgöra om Ni skall ut eller inte.
Åker man till Danmark eller till Bornholm , så kan man alltid hitta bra platser även om det blåser uppåt 24 m/s, för den skull skall man inte glömma att båtresor kan vara lite jobbiga av den anledningen, men kör man bil, så kvittar det.
Hur går då mina planer för hösten?
För det första så har jag tänkt mig 20 oktober till 23 oktober som datum, det betyder att man åker på kvällen den 20 oktober och är hemma sent den 23 oktober.
På detta vis så får man i princip 3 hela fiskedagar vilket brukar stilla den värsta abstinensen för oss som fått leva en månad under fiskeförbudstiden här hemma i Sverige.
Genom åren så har dessa datum bjudit på bra väder och fint fiske med några få undantag, så med de planer jag har nu så kommer upplevelsen förhoppningsvis maximeras av olika anledningar.
Där finns lite olika sätt att lägga upp det hela ,men nu så har jag gjort så många resor att jag tycker det är värt att kanske besöka flera platser under dessa dagar så man optimerar chanserna för bra fiske, men samtidigt också får smaka på den mångfald som Danmark bjuder på.
För det första så spikas datumen till 99% dvs det skall till en större höststorm eller en ny Brexit historia för att stoppa oss, tanken är att sikta på Bornholm men ha option på att vi åker till Mön eller Fyn.
Det betyder att det är först de sista 10 dagarna som beslutet tas på vart vi åker , på detta vis så kan jag optimera fiskeupplevelsen med hänsyn till väder och vind.
Boendet blir antingen på Bornholm, Mön eller Fyn, vi kommer ha egna rum och all inclusive, inklusive öl vin mat , så man inte behöver fundera på det, har man speciella behov eller önskemål tar vi höjd för det.
Det enda Ni behöver betala för själva är en egen reseförsäkring och fiskelicensen, i övrigt så fixar jag allt.
Har Ni önskemål att låna eller testa något går det också att lösa.
Jag kommer även ha en del flugor till varje dag jag tycker Ni skall fiska med om Ni vill, självklart får Ni fiska med vad Ni vill, men se det som tips
Ni kommer även få lite hjälp med olika tekniker om Ni önskar, samt att jag har med mig bindmaterial , så Ni kan testa och binda på kvällarna.
Resan kommer genomföras i en minibus för 7 personer, blir vi fler få vi se hur vi löser det, kanske med två minibussar eller om någon kör själv.
Tanken är att vi skall vara 50/50 av nya och gamla gäster, så vi alla får en riktigt trevlig tur ihop.
I övrigt får jag hänvisa till resevillkoren när Ni beställer, inget konstigt, bara så jag slipper och skriva allt här.
Ja , varför skall man då åka med och fiska på Bornholm, Mön eller Fyn?
Vad är det som är så speciellt med dessa platser att det inte räcker med det fiske vi har här hemma i Skåne?
Där finns säkert fler frågor och de får Ni gärna skicka till mig, så skall jag svara på bästa vis.
Grovt sätt så för det första, så är det fiskeförbud här hemma, vi är flera som har det jobbigt med att inte komma ut och få fiska under 3 månader.
Visst får man stå och fiska, men inte efter havsöring utan istället efter regnbåge i havet här hemma, men jag vill inte för min del tänja på reglerna utan tar mig istället tid att resa iväg med gott samvete.
Hur som helst så är Danmark alltid värt en resa, men det får Ni själva upptäcka genom att följa med eller genom att resa på egen hand.
Bornholm är mycket speciellt och en otroligt trevlig ö att åka runt, det tar max 25 min oavsett vilket håll man åker för att komma mellan olika platser, därtill så har man fiskeplatser som bjuder på allt ifrån taggig stenkust till rena sandstränder.
Mön är en upplevelse för sig med sina 300 meter höga klinter som ser exakt ut som Dovers klippor i England, fiskeplatserna runt hela Mön bjuder på allt ifrån steniga kuster till åla gräsmattor och sandbotten, vattenkvaliteten kan variera beroende på om kritan rörts upp av vågorna eller inte.
Fyn påminner mycket om västkustfisket , då salthalten kring Fyn påverkas av inflödet från Kattegatt, därför blir fisket lite annorlunda ,beroende på temperatur och salthalt.
Fisket på Fyn kan bitvis vara magiskt då 90% av fisken finns på 10% av platserna, vilket gör att hittar man öring kan det vara stora stim , därför är sk fjordfiske på Fyn så vanligt.
På alla tre platserna kommer vi bo i eget hus med egna rum, på Fyn så kan det kanske bli så att jag får ihop en överenskommelse med en fiskelodge, men det hänger mer på att vi får plats så som jag vill.
För Er som är intresserade så kan Ni vara med och utvärdera de flugor jag håller på att testa, det betyder även att jag hjälper Er med att rigga upphängare och flugor, så får Ni pröva på att se skillnaden i de resultat jag själv kommit fram till.
Där finns även en hel del proffs som hävdar att upphängare ökar fångstchanserna avsevärt även om andra fiskar med samma flugor, en teori som bygger på att havsöringen skulle triggas av att se mindre bytesdjur som jagas.
Vi kommer även titta på sk svävarteknik och släpteknik , samt lite grunder för den kastteknik jag använder utan att för den skull inte fiska efter fisk, allt sker i sk skarpt läge .
Ni kan även få testa Er fram till vilket spö som passar Er bäst, kan säkert även prova inom gruppen också, så får Ni känna på de ledande märkerna och upptäcka själv vad som funkar bäst.
Vill Ni ha med ett spinnspö eller fiska med bombarda är det helt ok, jag ser det som referensfiske, dvs en möjlighet att jämföra resultatet mellan fluga och spinn, tänk bara på att det är en flugfiskeresa i första hand, så jag erbjuder ingen expertis inom spinnfiske även om jag kan en del.
Nyheten för i år är att jag fått ta del av en hel del nya platser som jag skall över under hösten innan resan och fiska av, mycket beroende av att jag tycker det är skoj att fiska av nya platser med den kunskapen jag har.
Tanken är, att är platserna bättre än de platser jag redan kan, så tar jag med mig mina gäster , så de får glädjen av mina rek turer, detta gäller i första hand Fyn och Själland, tids nog kommer vi även att ta oss upp på Jylland och Djursland, men det är en senare historia.
Mina tankar och rekresor går även till utlandet nu framöver, då jag reser en del i jobbet och då jag har tillgång till att få pröva på både det Engelska och Skottska kustfisket med fluga, något som finns sparsamt, men som verkar ha en grym potential.
Därtill så har jag släkt och vänner som gör att jag har tillgång till platser som inte annars är öppna för allmänheten, så bli inte förvånade om det utvecklar sig till en och annan flygresa, det enda jag vet är att det inte blir fiske i någon bäck eller flod, det är helt enkelt inte det jag vill utveckla.
Där finns en rad andra som erbjuder dessa resor, för min del så kommer det nog sluta med resor till en och annan exotisk plats , där naturen och orördheten är en del av upplevelsen, därför vill jag gärna stå för sk hållbart fiske, dvs det mesta får simma hem igen.
Har jag riktigt tur så tror jag det hela utvecklar sig till ett större gäng som år efter år väljer att utöka gruppen med de som vill njuta av fiske och livet i allmänhet.
För min del så är dessa resor en möjlighet att njuta och ha skoj med fiskekompisar som jag normalt sett annars inte springer på, roligt nog är det fler och fler som blir intresserade av kustfisket.
Där finns säkert en del som irriterar sig över att jag delar med mig av så mycket , där finns även en del som kopierar delar av mitt material och kallar det sitt eget, men så är livet, jag har valt att vara öppen med det mesta, livet är för kort för att irritera sig eller för att hålla på kunskapen och erfarenheter.
Där finns mycket kvar som jag vill testa och utvärdera, nästan så man får börja läsa biologi, men riktigt så nördig kommer det nog inte bli.
Jag får som så många andra köra min hobby samtidigt som jag jobbar med Scotworkkurser i övrigt.
Försvinner iväg ett par dagar till Cornwall igen nu i sommar, skall ut och djupfiska en dag från båt, får se vad det kan bjuda på, makrill, congoål, haj eller torsk?
Sommarfisket här hemma kommer i en egen artikel, men nu skall jag ha lite ledigt som så många andra och njuta av lite grillat mm tillsammans med min familj.
Om Ni vill testa en bra glidknut till upphängare så rekommenderar jag följande knut som Ni kan se på bilden
Lämna gärna en liten bit på den nedre linbiten som Ni trär igenom öglan , se till att öglan pekar nedåt.
Använd tafsen som blir över och som pekar uppåt till att fästa en fluga, du kan även binda en extra liten upphängarknut utan en fluga på mellan din upphängare med fluga och den vanliga huvudflugan.
På det viset så har du en liten dämpare mellan upphängaren om den skulle glida ,plus att du får en buffert till den rappalaknut du kanske använder på din huvudfluga.
När väl öringen tar på din upphängare så glider upphängaren ner till huvudflugan, så riskerar du inte att gå fast om du har en öring på upphängaren.
Skulle du få på två öringar, ja då blir det riktigt skoj ,är det två under måttet kan du säkert drilla dem bägge.
Jag har dragtestat flera olika upphängare och jag tycker inte om att fiska med en fast upphängare som inte glider, gör du den här rätt så tål den hur mycket som helst, andra upphängare jag prövat har inte funkat så bra.
Se helst till att du har den tyngre eller större som huvudfluga, sen kan du ha en mindre eller viktmässigt mindre på upphängaren.
Pröva gärna en av mina favoritflugor ihop med din egen favoritfluga, ingen mer än du själv behöver veta slutresultatet, men du får gärna berätta för mig om du vill.
Jag tror mig veta svaret, men du kan kanske komma fram till ett annat resultat.
Tight Lines
Christopher
Ps jag kommer ha ett infomöte i september för de som är intresserade , jag räknar med en prisbild på ca 3000-5000 kr per person.