Min flugfiskestrategi på kusten Januari 2014

IMAG0270

Nu i Januari har jag haft två korta turer på kusten, två dragningar på ett nytt ställe som jag traskat igenom båda gångerna.

Allt detta trots att jag har haft ett par sälar som mer än gärna följt mig och simmat i cirklar kring mig.

Jag har kunnat se att de jagat, då de vid fler tillfällen dragit iväg i hög fart med mycket stänk, så det är nog mer än jag som hittat ett bra fiskeställe.

Mycket har ändrat sig på kusten efter stormen, mycket sand har flyttats och ”gamla” platser har helt gjorts om, medan ”nya platser” dykt upp.

Min taktik nu i januari är att gå på längs kusten utvadad till knä och lår , samtidigt som jag lägger ut linan och fiskar av i högt tempo allt för att hålla besor borta och trigga blank öring.

Var och varannan gång så lägger jag ut linan och går ifrån platsen så att jag drar linan efter mig i en båge så att flugan kommer att vända efter mig där jag stog från början.

Har get öring många gånger speciellt då de varit tröga och försiktiga, så här i början på säsongen.

I brist på tid så har jag bundit flugor och svarat på en del frågor om både fiskeplaster och flugor som flugfiskare frågar mig om på nätet, alltid roligt att kunna bidra, speciellt då de ger resultat.

Nu ser jag fram emot att vinden kommer ner runt 10 s/m så skall jag ta mig ut igen på ett ställe med stora stenar på ren sandbotten, bara nu sälarna lämnar mig lite ifred.

Sälar behöver inte alltid betyda att man inte får fisk, jag har fått öring på grunt vatten där sälen gärna inte jagar och där öringen gömmer sig för sälen, så helt omöjligt är det inte.

Däremot så skall man kanske vara försiktigt med att få på utlekt fisk som lätt blir ett byte för sälen om man tröttar ut den och sen sätter tillbaka den.

Generellt så går jag mycket långt nu på kusten, gillar inte riktigt längre att stå till och nöta, att jag kan lägga ut hela linan gör att jag fiskar av stora ytor,får man ett nyp så kan det vara en poäng att komma tillbaka efter en stund, så ökar chansen för an bra krokning.

Om man kastar kortare så skall man inte vara rädd för att pröva min teknik, lägg då linan i 80 grader framför dig, så de öringar som simmar ut framför dig ser flugan på vägen ut, ta in linan först och sen går du ett par steg och lägger ut linan igen 80 grader framför dig.

Riktigt bra om du fiskar av ett badkar nära stranden, speciellt om det övergår i en sandbank 5 till 8 meter ut som grundar upp lite.

Vilken färg på flugan frågar vissa, tipset är om du inte vet, så fiska med den bruna flugan,annars om du fiskar snabbare så silvrig över leopardbotten och vit över ren sandbotten.

Njut nu av tiden på kusten, vem vet kanske vi ses

Skitfiske på Er 🙂