Min flugfiskeask 2014 för havsöring på kusten.

20140513100626(2)

Ja då har jobbet börjat med att få ihop en väl beprövad flugfiskeask för kustfiske efter havsöring på kusten.

Alla flugorna kommer ifrån dels mig själv med även från en rad Danska flugfiskevänner som dels binder själv men även använder serieproducerade flugor.

DSC00191

Gemensamt för oss alla är att det är flugfisket på kusten som gäller , kanske inte alltid i första hand att binda flugor, det är havsöring vi vill ha.

DSC00198

Samtliga flugor har en liten historia bakom sig som är väl värd att skriva lite om, för min del så kommer jag ta fram historian efterhand som året går och jag får glädje av dem på kusten.

DSC00200

Sammanlagt är det 43 flugor varav 9 st är min egen favoritfluga i tre olika färger, övriga flugor är i par om 2.

DSC00202

Som Ni ser så är det allt ifrån streamers till räkor och märlor, allt så att det finns för olika fiskeplatser, fisketaktiker och teorier.

DSC00211 (1)Flugask

Som Ni alla säker är medvetna om så fiskar jag alltid fort året runt med fina öringar som resultat, till det roliga är att mina Danska vänner delvis kör raka motsatsen med därtill hörande gott resultat.

DSC00214 (2)

Därför så kommer vi fiska tillsammans i både Sverige , Bornholm och Danmark under året för att se vad vi kan komma fram till tillsammans.

DSC00219

Att vi inte gör allt på samma vis är vi överens om, däremot så hoppas vi på en symbios av våra erfarenheter, vem vet, vi kanske kommer fram till något ännu bättre än vad vi var för sig skulle kunna uppnå.

DSC00220

Att det även i Danmark är stor skillnad mellan flugfiskarna förvånar säkert ingen, men vi alla har våra favoriter, så vi kan precis lika gärna lära oss av varandra var och hur de skall fiskas.

Ett exempel som dök upp i våra dialoger är det här med tandemfluga, som jag aldrig använder, men som mina Danska vänner nästan alltid kör med.

DSC00221

Det visade sig tex vid ett tillfälle med 8 superduktiga kustfiskare att det bara var en som drog upp fisk trots att de alla fiskade med i princip samma flugor, den skillnad det var just den dagen, var att det var bara en som körde tandemfluga just då.

En annan rolig dialog var kring att jag gärna vill att flugan dippar med hjälp av kulögon, mina Danska vänner vill gärna att flugan viker av i sidled genom att ögonen sitter asymmetriskt på kroken, kanske dags för en fluga som gör båda sakerna:-)

DSC00222

Vi talade även om det här med kvällsfiske varför det var så ofta vi fick öring på sena kvällar, det visade sig att om det finns sk sjögräs där man fiskar så producerar det syre i solljus men suger upp syre efter solnedgången, med den effekt att räkor och småfisk stiger till ytan efter mer syrerikt vatten eller till ytterkanterna mot sandbotten istället.

Som vanligt kan man än en gång konstatera att det finns lika många teorier och lyckade turer på kusten som det finns öring och flugfiskare, öringen kommer nog alltid bjuda på överraskningar.

DSC00223

Mer frågan att hänga med och ha roligt på resan, för min del så betyder det nu att jag öppnar dörren för fler idéer och strategier på kusten allt för att njuta av ögonblicket då de finna väljer att kliva på.

Tight lines Christopher