Lite planer, Bornholm, teorier och flugor.

Snart är det dags igen för en liten helg tur till Bornholm med ett gäng, skall bli skönt med ett par dagar i gott sällskap och få njuta lite.

För min egen del så blir det en kort tur till Skottland innan i jobbet, därefter ett par dagar hemma som skall användas till att binda lite nya flugor och ta sig tid att binda några av mina egna favoritflugor som jag tänker fiska med för egen del.

Jag har nu i snart 1.5 år fiskat mig igenom en  rad olika flugor som används på kusten, flugor från olika länder och i olika miljöer.

Där har även fiskats en hel del med experiment flugor som skall vidareutvecklas med de erfarenheter jag sett så här långt.

När det gäller utrustning så har jag provat en massa olika upplägg på linor och spön för att hitta ett smidigt flugfiske på kusten som tillåter kast på över 40 meter.

Tanken jag har är att med så lite extraprylar som möjligt kunna gå och fiska av stora ytor utan att behöva linkorg eller vadarstav på en del platser som jag är väldigt säker på håller mycket grov öring.

Till dessa platser så skall det filmas på lite nya vis, så jag hoppas att kommande år kan bjuda på lite mer spännande vinklar utan att tappa kontakten med flugfisket.

Tanken är även att ta ett par turer till Fyn där mina Danska rötter delvis har sitt säte, därefter vidare upp en tur till både Roskildefjorden och Islefjorden med en avslutning  uppe vid Skagen på ett par platser.

En av flera orsaker till mitt rundresande är att jag vill fiska med olika flugor på flera platser med hänsyn till biotop mm, då jag vill få en känsla för om jag tänker rätt eller om det bara är slumpen som styr i vanlig ordning.

Syftet är inte bara att få napp eller en massa småöringar utan min önskan är snarare hur man triggar öring med höga fulton värden, helst över 1.2 silvriga och med lösa fjäll.

För att uppnå dessa önskemål som jag har så vet jag att det kommer behövas lite kastlängd också om mina idéer stämmer, men vi får se, det skall självklart testas med kort lina också.

Som referensram så skall det även bindas lite referensflugor som jag vet fungerar och som fångat många öringar genom åren. Orsaken till att jag tar fram dem igen är att det finns ett mönster i varför de varit framgångsrika tidigare i förhållande till platser och fisketaktik.

Jag kommer även lägga lite mer tid på att variera storleken på framgångsrika flugor, då det visat sig finnas ett mönster i både mindre och större flugor beroende på olika omständigheter och platser.

Där finns mer att berätta kring en rad olika slutsatser och det är lätt att snabbt tro man knäckt koden tills nästa gång man är ute och fiskar.

Vi som flugfiskar havsöring vet att när vi väl tror oss veta, så visar öringen ett annat beteende , så tyvärr så kan vi inte alltid förvänta oss samma resultat gång på gång.

När väl mitt koncept är färdigt så skall det förhoppningsvis kunna bekräftas med lite fina öringar som gladeligen visar sig på film som tack för att jag återsätter dem igen.

Ja där finns lite i planerna till nästa år , men det är skoj att få planera och se vad man kan få ihop under lite ordnade former, vem vet kanske det blir en riktig utlandsresa till sommaren om allt vill sig väl, men den är hemlig än så länge.

Allt jag kan berätta att det kommer kräva rätt tuffa prylar, så det kommer absolut bli ett test av både spön , linor, backing och rullar, kanske tom tafsen och flugorna kommer få sig en match.

Den milda vintern kommer förhoppningsvis hålla i sig om jag får vara lite egoistisk, men i längden kan man fundera på om dessa milda vintrar i längden är till fördel för havsöringen eller om vi riskerar en rekyl som ingen av oss förväntat oss.

Hur som helst så kommer det upp grymt stora havsöringar på olika platser i Danmark, också på platser som man inte alltid skulle förvänta sig hålla grov öring.

Så suget efter att få komma runt och testa mina idéer på olika platser framöver är grymt stort, ser verkligen fram emot att vår egen fiskesäsong drar igång den 1 januari 2016, men till dess så skall både Bornholm och Mön få fler besök.

Avslutningsvis så kan jag berätta att jag funderar mycket på hur jag kan upprätthålla ett varsamt fiske efter havsöring och hur jag själv kan bidra på bästa vis med att fiska efter havsöring på ett balanserat vis.

I den bästa av världar så hoppas jag att vi kan få fram en förändring inom kustfiske med handredskap som bidrar till att vi får regler här som mer gör fisket tillgängligt året om, men för att det skall fungera, så krävs det nog något helt nytt, kanske så nya idéer att de flesta av oss inte ens kan tänka oss dem än.

Kanske dags att gå helt ur boxen och komma fram till något som både främjar turistfisket och fritidsfisket utan att göra våld på våra bestånd, eller vad skulle Ni säga till en ny industri som omsätter minst 3 miljarder, ingen dålig hobby eller hur?

Tight Lines
Christopher

PS 2 veckor till Bornholmresan 🙂