Januarifiske efter havsöring.

Det har varit en intressant månad på många vis, inte nog med att jag flertal gånger springer på stim med havsöring utan det kommer upp både stort och smått och en blank fin liten havsöring på 55+.

En annan intressant sak är att jag kunnat testa olika tempon på dessa stim, då de inte tar på vilket tempo som helst.

Om jag utgår ifrån de stilar jag ser när jag är ute så kan jag generellt säga att vi tar in för fort eller för långsamt,men det viktigaste som saknas är pauser.

Det är nog den vanligaste frågan jag får nu i januari , hur fort skall man ta in flugan?

Nu har jag filmmaterial nog för en artikel i sig, så det kommer lite exempel för den som vill titta på olika tempon som ger fisk.

Mina fisketurer i januari har alla varit eftermiddags turer, mest för att jag upplever fisket tar mer fart framåt kvällen, om man nu kan kalla 1600-1700 för kväll.

Jag har även passat på att besöka lite fler nya platser, då min upplevelse är att det finns mycket mer att utforska kring platser än vad vi traditionellt anser vara öringsvatten.

Några platser har påtalats vara för dåliga pga att det inte har någon speciell fauna eller struktur, ett annat ord skulle vara öken.

DSC00176

Men som vi alla vet så innehåller även öknar oaser , så hittar man var de är, så kan man som jag få uppleva stim av öring.

De flesta av turerna har varit fiske från land, dvs att jag inte vadat ut mer än till anklarna, andra turer har varit att trampa igenom områden ända upp till midjan.

All fisk jag fångat har tagits max 3 till 5 meter från land med några få undantag, de flesta har tagit i 45 graders vinkel eller helt längs med land.

Tempot har varit högt i alla krokningar med den skillnaden att jag tagit 4 till 10 sekunders pauser mellan intagningar på 3 till 10.

831

Enkelt uttryckt, ta hem flugan snabbt men se till att hålla minst 5- 10 sekunders pauser regelbundet.

Ni kommer få uppleva öring som både kliver på i farten , tar flugan i pausen, eller kliver på strax efter du börjat ta in flugan igen.

Den roligaste krokningen som även kommer på film, var öringen som troligtvis simmade in i flugan och sen stog och tittade på flugan, för att till slut inte kunna låta bli att kliva på.

När jag kände ”dunsen” i flugan så lät jag den bara hänga , prövade den sk ” Mexican stand off  ” taktiken som tidigare givit öring som fibblat med flugan.

Sen en tid tillbaka har jag valt att fiska med kastklump och running line, av den enkla anledningen att jag då har lina så det räcker utan att ha en skarv att ta hänsyn till.

Håller även på med lite annat när det gäller linor, men det är bara min experiment lust som färgar av sig.

För Er som följer mig på Instagram så ser Ni också hur jag testar vidare på nya testflugor i mjukplast
Har kommit en bra bit i dessa experiment.

Jag fick via omvägar klart för mig att min sk ”Bornholms fluga” uppenbarligen lever sitt eget liv på delar av västkusten där den rönt framgång i några grupper, skoj om Ni vill dela med Er till mig vid tillfälle.

Nu återstår att ta lite turer med olika vänner och kunder, märks tydligt att säsongen är igång och detta är bara januari.

Har även bestämt mig för att det blir Mön som gäller för resan i mars, redan mycket folk som vill med, så det behöver jag inte trumma ut mer.

Kommer gå ut med mer exakta datum efter att ha stämt av med några av Er, kul att så många som varit med tidigare vill med igen.

Jag kommer boka stugan för egen del, då det om oddsen är emot oss blir en bra utgångspunkt till andra platser jag vill besöka, mer för att stugan jag vill ha oftast är bokad lång innan.

För Er som inte spräckt 0 an än ,så kommer jag kommer det små filmer på max 1 min på Instagram och en sammanklippt på Youtube.( Finns nu en utlagd op Instagram om Ni vill se hur jag får fisk på 10/10 regeln )

Slutligen, så önskar jag vi fick lite andra vindar, annars drar jag över en dagstur till Stevns och Mön, för där drar de blänkare som aldrig för.

Tight Lines
Christopher