Efter stormen i 3 gradigt vatten

Det är väl ingen som missade stormen och översvämningarna som drabbade Skåne och delar av Danmark?

Vi som fick se det på nära håll kunde bara konstatera att det var 100 år sedan det var så mycket vatten på en del platser på kusten.

Åker man sen runt på kusten , så kan man se att tången ligger långt upp på land och fler kända platser har fått sig en rejäl känga.

Normalt sett så lägger sig grumligt vatten på en dag eller två, speciellt om det är nordlig vind, då den inte vispar runt så mycket.

5stars

Den här gången så vågar jag påstå det varit grumligt snart i en vecka med undantag på en del platser.

Minusgrader och delvis hård vind på 9 till 14 m/s har gjort det tufft för de flugfiskare som varit ute, trots dåliga odds så är det alltid en liten skara som ger sig ut.

Vi kan bara inte låta bli, dock är det viktigt att klä sig ordentligt, tom ja trixar en del, nu blev det dubbla fingervantar när det var som kyligast att komma ut ,trots sol och nordanvind.

Det är en hel del som varit lite annorlunda i år, kanske därför man både hittar stim med fisk och ser dem på grunt vatten.

Vid en snabbtur , där jag testade nya flugor, så kunde jag och en spinnfiskare titta på ett stim som bara simmmade runt , runt under säkert 20 min med kanske 30 cm vatten under sig.

Totalt ointresserade av både flugor och drag, kanske för att de var skrämda, vi klämde dem till att börja med mellan oss båda.

Tyvärr var det mycket tång i vattnet, så det var inte lätt med att hålla flugor och drag rena.

Hur som helst så är det skoj med dessa närkontakter, ger liksom en kick att bara få chansen om än så på småöring.

Var hittar man då öringen nu på kusten?

För min del så inte mer än 3 meter ut eller djupare än 50 cm, är det inte på ett rev så är det längs med strandkanter som de står.

Det går inte att fiska på dem från land , utan man måste fiska längs med land och vada försiktigt eller ha bra kastlängd på flugan.

Inte första gången de tar strandnära eller med lite fart på flugan.

Jag varierar en hel del med tempo och de tar i allt från snabbt tempo till övertydliga pauser på 3 till 5 sekunder.

Stilla dagar har varit lättare just nu , dock har jag inte varit ute än när det blåser, men det kommer.

Har fiskat en del med olika flugor och även med en del testflugor som jag håller på med, som vanligt så är det silverflugan för min del som levererar.

Glädjande nog så har andra flugfiskare på olika platser haft bra flyt med mina favorit flugor, speciellt i DK så har det kommit upp en del fina öringar,en på 5 kg är nog den som var finast.

Oavsett hur jag fiskar på kusten ,så tar jag mig tid att släpa flugan när jag förflyttar mig, som så ofta så kliver det på en öring,det hjälper också om man har lite kast längd.

Stevns 5 kg

Som Ni ser i filmen så kastar jag baklänges och vadar sen på, lägg märke till hur jag vänder över handen i bakkastet så att rullen alltid är neråt, det ger längre kast, väl värt att lära sig.

Nu närmar sig lite blidväder och temperaturer runt 5 grader i luften , skall bli skönt att få komma ut under bättre omständigheter, har gått och väntat på att få fiska av en del platser med en running line och kastklump.

Lägg sen till en testfluga som jag är supernyfiken på, så skall vi kanske får se om det blir en öring till eller två.

I värsta fall om det inte funkar så kan jag alltid lägga på en favoritfluga och nyttja släptekniken, för det funkar numer allt för ofta.

Tight Lines
Christopher