Jag får titt som tätt tips på platser som kan vara värda att testa för att se om det finns öring i närheten, några av dessa platser ligger väldigt stadsnära och ibland inom en timme ifrån Malmö på den Danska sidan.
Som en del av min vardag så passar jag på att besöka olika platser vi olika tillfällen för att skapa mig en bild av dessa nya fiskeplatser.
Många gånger så läggs det mycket tid i att bara trampa igenom fiskeplatsen så att jag kan skapa mig en bild av hur den ser ut och var fisken tenderar stå.
Vid dessa tillfällen så testar jag även av olika flugor som jag vet funkar men även testflugor och nya kustflugor.
Sen en tid tillbaka så har min guldfluga långsamt klättrat mot toppen, då den många gånger visar sig funka när fisket kan upplevas lite trögt.
Många av de här snabbturerna sker till eller ifrån min arbetsplats i Danmark eller när jag kör till eller ifrån olika kurstillfällen.
I år har jag avsiktligt letat extra mycket efter nya platser, mycket för att jag med den kunskap jag byggt upp har en god känsla för hur det skall fiskas för att säkerställa om det finns öring eller inte.
Jag vet att många gärna fiskar i med eller sidvind, väldigt få väljer att fiska av en plats om det är ren pålandsvind
För min del så har dessa pålandsvinds platser en speciell magi och dragkraft som jag mer och mer testar av med en variant av 360 graders fiske.
Min strategi är ofta att vada ut ca 100 m och vada i sidled och fiska både in och utåt och i korta sträckor släpa flugan efter mig.
När jag väl stannar till och börjar fiska av igen runt omkring mig, så är det inte helt ovanligt att det precis efter stoppet , kliver på nån öring.
Nu när kylan mer och mer gör sig påmind på kusten så kan det vara värt att börja fiska av långgrunda sand och leopardbottnar , gärna med badkar eller förhöjningar så som sjögräs eller grus.
Många gånger kan det vara djupare nära land och grundare en bit ut, dessa platser kan absolut fiskas av utifrån och in, speciellt vid pålandsvind , då lösdrivande sjögräs och bitvis skitigt vatten trycks ihop längs med kusten.
Några av de här platserna kan sträcka sig över flera kilometer eller i varjefall ett par hundra meter, mao så är det väl värt att kolla google och djupkurvor på kartor.
Vill du ha ett sista tips till kylan, så är det nog att fiska av de första 2 meterna genom att fiska i sidled eller utifrån och in.
På många Danska platser så tenderar det vara trångt med bakkastet, för min del så har lösningen blivit att speykasta med dubbeldrag där jag trycker ner D-loopen så den mer liknar en V-loop för att få långa kast.
Fördelen med Speykastet på kusten är att man trampar inte ut i vattnet och man ökar chanserna rejält till en öring om man undviker att störa vattnet för mycket.
Hur det än må vara så anser jag att 80 % av öringarna står där vi vadar, speciellt under den kalla årstiden, själv har jag hittat och filmat öring som står i 10-15 cm vatten av olika orsaker.
En del av de jag guidar och träffar är inte några långkastare men många har en grym kunskap och teknik av att ha PT fiskat eller av att fiska i små vattendrag.
Flera av dessa kustfiskare har också tagit fina öringar på kort lina på trånga platser, en lärdom som vi alla kan fundera lite över.
Nu stundar snart Black Friday för många, för min del så blir det en kort resa i helgen, men det är en annan historia.
Hoppas på att komma iväg en helg snart för riktigt fiske i Danmark eller Bornholm, vädergudarna har haft en viss förmåga att se till att det skall blåsa lite väl mycket över helger.
Tight Lines
Christopher
Ps Håller på att klippa ihop lite medley på året fina havsöringar och olika platser, så det kommer en lite längre ny film framöver.