Hur jag hittar öringen bland alla horngäddor

Det är bitvis tufft att försöka hitta havsöringen bland alla horngäddor som just nu tuggar i sig allt av intresse på kusten.

För min egen del så blir det lite andra platser som gäller än vad jag normalt fiskar på, orsaken  är att jag upplever att öringen och horngäddan ibland delar upp sig lite på kusten, så på vissa platser så glesnar horngäddan markant och öringen är den som dominerar.

Där är kanske också en skillnad mellan att använda IM eller flytlina medan horngäddan härjar, inte ovanligt att öringen går lite djupare än horngäddan, därför kan det vara bra att komma ner lite i vattenskiktet och gärna då med förtyngda flugor.

Image1

Jag fiskar gärna med en räka eller streamer nu när värmen kommit, att horngäddan är framme och drar i räkan, får man stå ut med, viktigt är bara att inte ha för bråttom med spöspetsen eller dra i linan, låt de nafsa, släpp efter eller ge det en lång paus, så slipper du krokningen.

Självklart kan man hålla högt tempo på flugan, stämmer bara inte så bra på räka, den skall vanligtvis tas in långsamt med ett å annat skutt.

Jag vevar alltid in hela linan innan jag krokar av en horngädda, har varit med om grymt lintrassel då en hornis fick fnatt å rullade, så det misstaget gör jag inte fler gånger.

Jaha hur skall man då veta om det är en öring eller inte, och om jag inte krokar med ett spölyft hur skall jag då få en öring?

Ja märkligt nog så sköter öringen det själv, det behövs inte ett mothugg utan håller du still och känner efter så märker du skillnaden i att horngäddan drar och släpper lika fort , medan öringen hänger kvar, känner du att linan spänns mer än 2 sek, så lyft spöspetsen, öringen krokar sig själv.

MAH00677(1)

Jag och en del andra jag känner har haft ett mycket bättre fiske med streamer den senaste tiden, till skillnad från våra Danska kollegor som just nu kör räkor till 100 %.

Jag kan inte säga med exakthet att det är en skillnad mellan Sverige och Danmark beroende på biotop mm, men börjar ana att streamer är mer framgångsrikt här hos oss.

Jag varvar rätt friskt mellan olika flugor samt fiskar av med mina egna som referens på platser som jag vet håller öring nu i maj.

Min yngsta son Maxi följde med mig ut på en kort tur med sitt spinnspö på ett av mina smultronställen.

MAH00667(1) MAH00667(2)

För min egen del blev det inget fiske , då jag fick som heltidsyssla att kroka av alla horngäddor som krokades i varje kast, till historian hör att trots många hornisar så fick Maxi 4 öringar , alla c/s.

Ja att det finns öring på denna plats varje gång jag kommer ut är ingen tvekan längre, bara frågan om storlek och kondition.

Därför kan jag med säkerhet säga att en del flugor händer det inget på, medan andra alltid ger resultat och det kan inte vara en slump nu när det bekräftas gång på gång.

Det bästa resultatet uppnås på eftermiddagen vid 1700 tiden , gärna med sidovind som går 45 grader ut ifrån kusten.

MAH00677(3)

Det här med att gå och fiska snett ut framför sig är det perfekta havsöringsfisket av flera anledningar.

Dels så fiskar du av framför dig medan du går, flugan presenteras med sidoprofil för många öringar,de tar alltid strax innan eller strax efter djupkanten mellan ljust och mörkt.

Endast horngäddan följer med in över ljus botten, öringen undviker följa med in utan gör sin  sista attack om du ger en kort paus strax innan flugan lämnar den mörka kanten

Skall du leta efter en bra plats på kusten nu så skall du undvika tångsträckor och sten där det växer gröna alger på tången.

Hittar du rent och friskt vatten där tången är helt ren från grönt slem, så finns det med mycket stor säkerhet öring i närheten.

MAH00677(10)

Ja varför kan jag nu säga detta, jo för jag fiskar av olika platser med resultat därefter, slemfritt ger flera öringar, slem ger horngäddor, id och gädda för min del nu.

Så ut på mer strömsatta delar tom lite längre ut på vissa platser, frisk tång och klart vatten, så ökar chanserna markant, gärna eftermiddag från 1700 och framåt.

När jag bodde på Österlen, så brukade jag vada ut på Engelska bryggan när horngäddan härjade som mest, gick då så långt ut att jag precis kunde se utsidan på hamnpiren, fiskade alltid på Östra sidan av Engelskan, västra håller sällan fisk.

Vadar gärna på motsatta sidan av stenrevet ut så att jag stog lite djupare och det grundade upp framför mig.

Orsaken till detta är att många öringar kommer direkt längs kanten, därför får man öring på spölyft, en möjlighet som många missar för att de står på samma sida av revet som de fiskar.

Det går föresten inte att komma längre ut , där finns lite större stenar 10 -15 meter längre ut på revet, de stenarna kan du fiska på , står ofta en fisk där och väntar om man är försiktig.

Från lite olika håll så rapporteras det om fina öringar tom horngäddefria zoner även om det nu finns horngädda i princip överallt.

3.2 kg 23.2 kg

Här har ni bilder jag fick idag från en glad kustfiskare som krokat en 3.2 kg öring vid kvällsfiske på en silverfluga.

Vi börjar bli några stycken nu som har lite tur med vårt fiske på kusten, uppskattar verkligen att få se och höra lite från andras kustfiske, skoj att vi är några kusträvar därute , eller hur?

Nu fortsätter jakten på en riktigt fin öring, platsen är den rätta, vinden ser bra ut kommande dagar, solen skiner , tid för sightfishing, ett fiske som jag älskar, snacka om en buzzkänsla i kroppen när du ser en öring sticka iväg 15-20 meter framför dig, att sen börja fiska på den och känna hur linan spänner till, är ett ögonblick väl värt alla timmar på kusten.

Avslutar med lite tips och trix  samt flugor som du kan testa nu i maj.

  • Små och medelstora streamer och räkor i naturfärg, brunt och silver, gärna förtyngda i någon form.
  • Tydliga pauser även om horngäddan nafsar, vänta 2 sek , lyft spöspetsen lungt, se vad som sitter på kroken , har du tur så sitter din öring just då.
  • Gärna IM lina eller sinktip,  gärna långa kast, vada 2 steg i taget, stå still när du tar in linan.
  • Friskt vatten och frisk tång, undvik slemrika bottnar.
  • Soligt väder med vind 4-7m/s är kanon.
  • Vindstilla dagar små flugor eller räka med flytlina
  • Bra fiske från 16.00 till 19.00  annars kvällsfiske fram till 22.00
  • Tafsen får gärna vara av fluocarbon, så minskar du risken att  horngäddan sabbar tafsen och du får fördelen av att tafsen nästan är osynlig i vattnet, var bara nogrann med knutar så allt håller.

Tight Lines
Christopher