Havsöring på ett 10 fot spö

Det är inte helt lätt att hitta ut på kusten och få en stund att fiska lite, är det inte jobb , resor så är det i varjefall vädret som bitvis gör det svårt att hitta en lucka.

Snöbyar, vind och lågvatten bidrar var för sig till att göra kustfiske lite mer utmanande, men lägger man ihop alla tre så borde det vara helt omöjligt att hitta någon intresserad havsöring på kusten.

Skall man väl ut så gäller det få med sig allt och inte som jag i iver att få fiska lite, kliver utanför dörren utan fiskevantar när man som mest behöver lite värme när man fiskar.

Mitt fokus låg lite väl mycket på att testa ett 10 fots spö och komma ut med en Bornholmsfluga i 3 färger som jag ville leka lite med i den kalla vinden.

I veckan har jag varit i Danmark och kört kurs i 3 dagar , tyvärr fanns det ingen tid att ta sig en tur , dock fick jag i varjefall chans att titta på några mindre kända platser som mer än väl skall fiskas när jag passerar vid tillfälle.

En del av dessa platser är som ni kan se på bilderna lite trånga att få in ett bakkast på, då det är lodräta väggar eller träd eller skog ivägen.

Tittar man ner i vattnet så kan man även se att det snabbt blir djupt och att vattenkvaliteten är helt fantastisk, där måste vara sikt på minst 4 meter under vattenytan, inte det minsta grumlighet eller is i vattnet, trots mycket snö på land.

En av orsakerna till att jag börjat med underhandkast och Speykast på kusten är just att kunna fiska av bra platser utan att fastna med flugan eller genom att vara tvungen att vada ut för att få plats med ett bakkast.

Här hemma finns det flera liknande platser längs våra kuster där dessa trånga platser är mer än väl värda att fiska av både sommar som vinter utan att vada ut i vattnet.

Spontant kan man tycka att det skulle vara för tungt eller i varjefall behöva en ”fighting butt” för att överhuvudtaget vara aktuell för kustfiske, men det är mer spännande än så.

Hävstångseffekten i ett 10 fot spö gör det självklart tyngre än kortare spön, men sänker man bara tempot, så är det grymt skönt och enkelt att kasta långt med tex ett klass 6 spö som jag fiskar med i filmen.

Det är också en helt annan sak att drilla en havsöring på ett längre spö, helt klart en positiv upplevelse som jag tycker fler borde testa.

För min del så blir det ett mycket lugnt fiske där det med nästan ingen kraft går att lägga ut en hel lina gång på gång, utan att det är för tungt för armar och leder.

Det är som så mycket annat en smaksak  vad man vill fiska med och vilken upplevelse och rustning man vill välja beroende på var man fiskar.

För oss som varit vid Lufthavnen på Bornholm, så vet vi alla hur bra fisket är just där och hur ofta det tas riktigt grov havsöring längs flygplatsen och dess branta kustlinje.

Det är inte det lättaste att få plats och många gånger blir det för stationärt eller monotont att bara kunna fiska av i begränsande vinklar och platser.

Visst går det att på flera platser vada ut, men även där blir det stationärt fiske för många, något som jag nästa gång skall fiska mer på vid tillfälle.

Flugfiske från land, speciellt på svårvadade platser är något som stoppat många kustfiskare med fluga, de som väl valt att försöka har som jag både fått stå på näsan eller upptäckt att de har vatten till armhålorna 1 till 2 meter ut från land.

Ta platser som Mossbystrand mot Svarte eller Kåseberga nedanför Ale stenar bara för att ge några exempel, så vet vi som varit där hur tufft det kan vara.

Får man då möjlighet att lägga ut en lina och fiska av dessa platser utan att halka runt i vattenkanten , så öppnar sig helt nya möjligheter till riktigt bra fiske för dom som vill och kan.

Jag är själv övertygad om att dessa platser kommer att bidra till ett spännande fiske av flera orsaker, hur som helst så skall det testas och filmas, får se om jag har rätt, om inte annat så är det ett äventyr som jag kommer dela med mig av.

Passar på att påtala att vill ni med på Flugfiskarnas dag den 25 mars på Hammars backar, så går det nu bra att anmäla sig via flyfish4fun Facebook sida, kommer bli skoj att ses.

Tight Lines
Christopher