Nu har horngäddan anlänt till kusten här i Skåne, ett nemesis för oss flugfiskare som tycker de stör kustfisket.
Vi skall komma ihåg att många uppskattar att fiska efter horngädda, kanske för att den i första hand är så lätt att kroka.
Där finns en rad tävlingar på kusten, många handlar om att fånga flest, innan låg de kvar i högar efter folk som fiskat , nu för tiden är det bättre.
När väl horngäddan dyker upp så känner vi alla kustflugfiskare hur det genast blir svårare med att hitta havsöringarna.
Många frågar sig hur man skall göra för att kroka havsöringen bland alla horngäddor som drar i flugan.
svaret är väldigt enkelt.
Fiska fort, så fort att horngäddan inte hinner med,det är då som havsöringen smiter imellan i sin avundsjuka och tar bytet framför näsan på horngäddan.
Du kan aldrig ta in flugan för snabbt för en havsöring, den hinner alltid ifatt om den vill.
Tillhör du de flugfiskare som helst fiskar med räka, då får du rensa undan horngäddorna med en streamer innan , efter ett tag så slutar de jaga din fluga, byt då till en räka och fiska som du brukar, gärna kvällstid.
Väljer du ta med en horngädda hem, så rekomenderar jag att du röker horngäddan , delar den i bitar , perfekt som förrätt med en kall öl.
I veckan så åkte jag ner på sydkusten utanför Trelleborg, en plats som de flesta Trelleborgare gärna åker till, lite grann som deras ”Engelska bryggan ”
Som Ni ser på bilden ovan så går badkaret ända in till land med en tydlig sandrevel utanför som inte går att vada ut till.
Fördelen för oss flugfiskare är att sandreveln styr havsöringen till att gå på utsidan eller insidan, vid lågvatten är det i bästa fall bara småöringar i det inre badkaret.
Väl på plats så fiskade jag av med totalt 5 olika flugor som jag testar, till slut så tog jag fram min silvriga fluga och fick 3 st havsöringar på lång lina, alla öringarna tog vid kanten mellan sanden och det inre badkaret.
I filmen ovan kan Ni sen en hoppglad öring som krokades på lång lina.
För ett par veckor sedan så kom det upp en 5 kg öring här på en rosa räkfluga, iofs på bombard.
Sen en tid tillbaka så har jag haft en stående inbjudan från en kustfiskare som gärna ville visa mig var han tagit en drömöring på en av mina flugor.
För min del så är det skoj att få vara del av andras framgångar på kusten , samt att få lära känna olika kustfiskare som inte alltid figurerar med sina fångster på nätet , eller som skriver på facebook.
Väl på plats , så åkte vi runt på olika platser där jag som gäst fick äran av att gå först och se vad som var hemma,platsen är ett typiskt stenrev med blandad sandbotten och grus.
Superfin vattenkvalitet som påminde mig om Bornholms kristallklara vatten trots att det är mycket tång på platsen,flertal djupa hålor låg utspridda som var och en var en halvmeter till en meter djupare än omgivningen.
Här ovan ser Ni från Mön där det till vänster av udden finns en rad hålor på botten som man kan fiska av även sommartider.
I dessa hålor ställer sig gärna de grova öringarna tidigt på säsongen, en plats som gett flera öringar på både 4kg+ och 5kg+
Samma fenomen har jag sett på Mön, Sorthat och Örnahusen, ett slags natuliga gropar i allt från stenbotten till lerbotten.
Nått att leta efter om man vill komma i kontakt med grova öringar på fluga.
Får tacka min min gästguide för en trevlig dag, middag, öring fanns det på plats alla tog på silverflugan i strålande sol.
Skall med glädje komma tillbaka och fiska här igen tillsammans med en riktig kusträv, som även visade en regnbåge han tagit på kusten i toppkondition, flugan var den vita UV flugan.
Avslutningsvis passar jag på att säga till Er som fångar havsöring på mina favoritflugor, hör gärna av Er, skoj att få en samlad bild av de framgångar som finns runt om längs våra kuster.
Inget krav på offentlighet eller att jag jag avslöjar favoritställen, det här är en chans för mig att lära mig mer om olika framgångfaktorer just för kustfiske.
Undrar hur många kusträvar vi är längs våra kuster?
Tight Lines
Christopher