Nu när minusgraderna satt stopp för en del av oss på kusten, så finns det lite tid till att planera kommande träffar och fundera över kustfisket i allmänhet.
För Er som var med på första träffen, så är det många som valt att hänga på igen, förra året så blåste träffen bort på Hammars backar som ligger mellan Ystad och Kåseberga.
Vi valde att åka över på östsidan till Prästens badkar istället, vilket gav oss en fin dag i sällskap med ett par tyskar som gladeligen fiskade på vår vänstersida med en fin blänkare på lite över 60 cm som resultat.
Tanken med den här dagen är ingen tävling eller annat, utan bara en dag där vi träffas och njuter av en dag ihop bland både proffs, nybörjare och andra som är lite nyfikna på kustfiske.
Orsaken till att jag inte vill göra det till en tävling är att det lätt blir en tävling där det tyvärr mer handlar om att fånga havsöringar, snarare än att kanske dela med sig av både kunskaper och upplevelser.
Vill Ni tävla så finns det två tävlingar på Österlen varav den ena är ”Öringens dag” som har funnit i 25 år och sköts av Skånska kustfiskeklubben, Jan Melin och går av stapeln den 2 april i år.
En annan som går under namnen Blänkaren sen ett par år tillbaka kan man också vara med på, båda är till för både fluga och spinn för den som vill tävla.
Min ide med Flugfiskarnas dag är bara att öppna dörren för att vi flugfiskare kan få en egen dag ihop och där vi kan föregå med gott exempel för alla de som både är nya och nyfikna på kustfiske.
Hammars Backar är en plats jag valt för att den kan svälja mycket folk och där finns öring hela vägen bort till Kåseberga.
Som Ni kan se på bilderna , så är det mycket badkar nära land , vilket gör att man inte behöver vada ut mer än nödvändigt och att man kan få en massa fina öringar på kort lina.
Sist kom det också upp några öringar i strålande sol och nästan ingen vind, vilket visar att det går att njuta av det här fisket på många vis.
Lite nytt för i år är att det kommer folk lite långväga ifrån, folk från övriga Sverige som läst och sett vilka fina fiskevatten vi har här nere i Skåne och i Danmark.
Där kommer förhoppningsvis vara lite duktiga kustfiskare som både kan visa och berätta om sitt kustfiske för Er som vill veta lite mer om både det ena eller det andra.
I år får vi byta parkeringen från toppen på Hammars backar till den första stora parkeringsplatsen som Ni kan se på bifogad karta.
Orsaken till detta är att det varit stor förslitning uppe på toppen och en del personer har inte visat hänsyn tillräckligt för miljön, en orsak till att militären stängt av.
Vi får se och hoppas de öppnar igen, då platsen ger en jättefin möjlighet till att se allt lite från ovan och därmed få förståelse för varför badkarsfiske är att föredra för flugfiskare.
Har vi samma tur som sist så går det ibland att se öringen simma nedanför, vilket brukar innebära att ett par flugfiskare springer rakt ner och börjar fiska.
Dagen börjar vid 08.00 och pågår fram till 16.00, det går självfallet att vara på plats tidigare och fiska senare, mer att vi har gemensam samling, lunch och gemensam eftermiddags avrundning.
Alla är välkomna, men till dagens ära så är det fluga som gäller, bombard går också bra, men lämna spinnspöet hemma den här dagen, så kan vi alla fokusera på de möjligheter och begränsningar som flugfisket kan innebära.
Anmälan gör Ni bäst via flyfish4fun facebook sida under event, mer bara så jag har koll på antalet och för logistikens skull, obs det kostar inget att komma.
Det går också bra att skicka ett mail om Ni tillhör skaran som inte är på Facebook, använd då min kontaktsida.
Kvällen innan kl 21.00, så bekräftar jag om vi är på Hammars backar eller på Prästens badkar på östkusten.
Jag kommer fortlöpande veckan innan indikera vartåt det lutar med vädret.
Mer ett förbehåll om vinden skulle vara helt fel eller för kraftig, så som sist då vi hade över 11 m/s i pålandsvind,ja vi behöver nog inte oroa oss , nu vet vi hur det skall lösas med de erfarenheter vi fick 2015.
I förlängning av Flugfiskarnas dag , så tänkte jag även öppna upp för en dag på Mön för de som skulle vilja följa med på en tur under eget ansvar.
Tanken med Mön är bara att visa upp för Er som är intresserade vad för fint fiske vi har på andra sidan utan att det blir allt för svårt med transporter och annan logisk, en dagstur helt enkelt
Jag tror nämligen på att öppnar vi upp och umgås under trevliga former, så kan vi alla njuta av kustfisket runt Skåne och Danmark utan att trampa ner varandra, där finns gott om plats.
Idag har jag slutat med de flesta hemligheter, de få hemligheter jag har kvar är mer med respekt för folk som visat mig egna fiskeplatser på kusten.
Inte så mycket för den skull att de skulle ge mer eller fina öringar på dessa platser , utan mer att en del platser tål inte allt för mycket folk.
Idag så säger min erfarenhet att det finns havsöring överallt, sen kan det finnas fler eller färre på olika platser, men för den skull så är det inte begränsat ur havsöringens perspektiv.
Mer än begränsning i hur långt vi flugfiskare når och hur långt vi är beredda att resa eller gå för att komma till bra hotspots på kusten.
Idag så är jag mer intresserad av att testa nya vatten och se om mina teorier håller för att komma till nya platser och länder.
Till våren så skall jag fiska en del på kusten i Skottland, ett land som inte har någon nämnvärd tradition av kustfiske med fluga.
Behövs ingen licens, finns nästan ingen information, men luskar man lite så finns det flugfiskare som fiskat på kusten i 30 år med många fina firrar som resultat, flugvalet finns det en del att tala om, men det är en senare historia.
Skräpfisken i Skottland är makrillen, den hugger hela tiden uppenbarligen, därutöver är det havsöring , torsk och lax som gäller på kusten.
Här hemma, så kom nu vintern till slut, får se hur länge den behagar stanna, lite frost behöver vi men det får gärna släppa igen.
Skall Ni till Stevns eller Mön , så se upp nu när det är kallt, minusgraderna gör att vattnet blir is och det spränger loss laviner av krita och sten.
Nu vill jag bara som så många andra få lite fiskeväder igen så man kan komma ut utan att för den skull behöva byta vadarstaven mot isdubbar i händelse att man går ner i en vak, eller allt för mycket is i spöringarna.
3-4 gradigt vatten är än så länge på rätt sida för att havsöringen skall trivas, så jag hoppas nu vi får nöjet av att ta ett par blänkare som lyckats äta upp sig under den milda hösten.
En av filmerna jag lagt in är ifrån Hammars backar , den andra från Prästens badkar, kanske inte så väl filmat, men de visar rätt väl hur det kan se ut på båda platserna.
Märk väl den utlekta havsöringen på Hammars Backar som går en halvmeter ut från stranden, visar lite att vi får se upp var vi sätter fötterna.
Avslutningsvis vill jag be Er alla som är ute, att ser Ni nät, vaselinklumpar ifrån båtar mm, så ta med en påse att lägga det i , eller dra med det upp när Ni går hem, lägg det vid en soptunna, så bidrar vi alla till miljön.
Städar vi alla undan lite, så bidrar det mycket på kusten.
Tight Lines
Christopher