Bruna flugor till havsöringen

Ja tiden går fort när man har skoj på jobbet, nu är äntligen april här och kanske början på en topp period för oss kustfiskare.

För min egen del så har jag varit iväg och blivit certifierad som Dansk guide av det Danska sportfiskeförbundet.

En certifiering som föregick på Mön under 3 dagar med totalt 14 duktiga fiskare som representerade allt ifrån laxfiske till kustfiske och sjöfiske efter både gädda, abborre, havsaborre och havsöring.

Grymt skoj att få lära och ta del av den Danska fiskekulturen och allt den kunskap som finns.
Där fanns en massa spännande information som jag fick ta del av , både privat och i grupp, något som kan fylla en artikel för sig själv.

I korthet så innebär certifieringen att jag förutom kunskap kring de Danska vattnen och en kvalitetsnivå i min guidning, även har en ansvarsförsäkring, utbildning i Hlr och första hjälpen.

ANGLING-GUIDE

 

Först nu i efterhand så har jag förstått att jag är ende Svensk som blivit godkänd, så nu tillhör jag en skara av guider på ca 30 totalt.

Glädjande nog skall vi alla ses igen och fiska efter lax, något jag hållit mig ifrån, men nu inte kan ducka för framöver.

Flugfiskarnas dag var en lyckad manöver, vi blev 15 st med folk i från Mellansverige och Norge.

20170326_112452

Soligt väder och en fin vind gjorde dagen till en njutbar fiskedag där vi kunde summera en öring på 2.6 kg samt ett 15 tal öringar i övrigt.

Riktigt trevligt att sitta på en bunker och se öringen vaka och att en tillresande från Mellansverige drillade ett par öringar på kort lina, en dag som uppskattades av alla och som absolut kommer ske år efter år.

Den fina öringen tog på en brun fluga en sk Omöborsten för den som är nyfiken.

För min del så är det här min bruna favoritfluga har sin födelse, en fluga som jag mer än 80 % av min tid fiskade på Hammars backar med.

2015-09-08 11.25.18

Det är helt klart att bruna flugor fångar havsöringar, det vet jag, men som en del av mitt eget fiske så testar jag en massa olika typer av flugor och lite då och då när jag skall kolla av fiskeplatser så ryker den ”Bruna kartoffelflugan” på som kontroll.

Inför guidningar jag gör så brukar jag kontroll fiska platser för att se var öringen behagar vara hemma, olika platser är olika bra beroende på när på säsongen och vilka vindar vi har.

Nu ser det ut till att vara samma vindar i helgen, så några snabbturer fick vara med för att stämma av ett par platser,provfiskade lunch och kväll, samt kollade morgon fisket här idag också.

Började i stålande sol igår en timme med  min bruna fluga och avslutade på kvällen en timme med samma fluga samt körde igång i morse på två platser i två timmar, alla höll havsöring.

MAH00712(6)

Helt klart är att det skall gå snabbt för att en öring av lite kvalite skall kliva på, trots hög fart så blir det även en och annan blankbesa också, det går inte att undvika.

I filmen så kan Ni se när jag kontrollfiskar på en plats inför guidning, det tog inte mer än 2 min från att jag kom ner, så klev det på en öring med bra fart.

Kollar Ni noga så ser Ni också att jag kör 3 olika tempon på flugan, börjar lugnt, tar sen in flugan snabbt utan att cirkla med spöspetsen, för att avsluta med att börja köra runt spöspetsen i cirklar.

Kan bara konstatera att bruna flugor funkar kanon om Ni nu tvekar på vad Ni vill använda på sydkusten, gärna med min intagningsteknik, dvs ett högt tempo, grymt roligt när öringen kliver på.

Det 6 till 8 gradiga vattnet har verkligen satt fart på öringen, öringen tar på ett helt annat vis nu, för min egen del så kör jag på med guidningar och filmning.

Tids nog blir det resor till Danmark också, några har redan anmält sig , andra är på sen tidigare, några skall jag träffa igen snart, hur som helst vill du med , hör av dig, det planeras både nu i vår och i höst.

Tight Lines
Christopher

ps. där kommer mer film och tips för den som är sugen, prenumerera på min Youtubekanal och på Instagram, så missar du inget 🙂