Det var länge sen jag såg ett sådant sommarfiske som vi nu haft i juli, aldrig för så har så många kustfiskare jagat så fina havsöringar som nu.
Flertal superfina öringar har också kommit upp, fram till mitten av juli så var det också lättare på fluga än vad de sista två veckorna visat.
Spinnfiskarna jag sprungit på och känner har nog haft ett eldorado utan like de senaste 10 dagarna, då talar vi många fina 5kg+ upp till 8-9 kg.
För flugfiskarna har det varit en del 4-5kg + men inte alls i samma volym som spinnfiskarna.
Vad är då skillnaden , varför kommer det upp så mycket på spinn?
Om vi bortser ifrån att det nog är fler spinnfiskare än flugfiskare på våra kuster, så ligger en del av förklaringen i att sen 10 dagar tillbaka så blev det jämnvarmt på kusten med temperaturer på 14 grader till 16 grader.
För den skull så fångas det likväl havsöring, så det betyder inte att det bara skall bli svårare, utan mycket handlar om att titta på rätt platser och ge sig själv lite tid.
För min egen del så glider det gärna mer över på dagsfiske nu i augusti, då öringen bara blir mer och mer aktiv med att äta upp sig längs våra kuster.
Tar du dig tid att titta runt lite så kommer du se att de hoppar mycket mer och att det även kommer att gå att se dem taila nära land.
Det varma kustvattnet lockar även in lite andra fiskarter än vad vi är vana vid, torsk är en fiskart som gärna kommer in under den sista timmen innan mörkret.
De flesta som varit ute nu kan berätta om massvis med småtorsk som gärna kliver på, och i den torsk röran så går det även en del havsöringar.
Kvällsfisket visar sig också innehålla en del nya betesfiskar, så som sill, tobis och kungs tobis.
Av de tips som gäller kring flugfiske, så är det tobis och spiggflugor på dagen och räk samt skum flugor på natten för sommarfisket.
En del av förklaringen ligger i vad som är aktivt på dagen och vad som gärna visar sig på natten, många av dessa teorier kommer också i från Danmark som har stor variation på sitt kustfiske.
Själv har jag både sett och krokat kungs tobis på kusten, en tobis som både e stor, fet och aggressiv i sin jakt på föda, intressant nog så är den också nattaktiv till skillnad från sin mindre tobisvän som normalt gräver ner sig under natten.
Havsöringen tenderar enligt min mening att helt snöa in på dessa stora tobisar som gärna jagar dygnet runt, att försöka få dessa öringar på superstora flugor är inte helt lätt, däremot så är mindre tobisflugor eller en räkimitationer kanon.
För min egen del så har jag trampat runt en hel del på nya fiskeplatser längs våra Danska och Skånska kust, dels för att få en känsla dagtid på hur det ser ut och hur bottnen varierar över olika sträckor.
Gjorde samma sak förra året, vilket öppnat upp för nya bra platser att fiska på medan mina favoritplatser fått ligga i träda, då jag vill se skillnaden mellan fiskat och ofiskade platser över tid.
Idag så ser jag mer och mer hur fisket tenderar flytta runt , så att en del populära platser till slut både trampas ner och överfiskas av stora skaror.
Alla har vi nog varit med om fiskeplatser som periodvis levererar helt fantastiskt för att snabbt dö ut , då det roterar en hel del fiskare med ibland bara några minuters mellanrum.
Det kan helt klart vara värt att gå lite längre eller ner i de hörnor som ingen tror det står fisk på, öringen dyker upp på det mest fantastiska platser nu längs vår kust.
Den mesta maten för öringen står inom 3 meter kurvan också, så var inte rädd för att leta runt lite och fiska inåt också.
Viktigt är också att tänka på att 16-18 gradigt vatten tar mycket hårdare på öringen om du tänker återsätta fisken, en hel del öringar överlever inte vid återsättning i dessa höga temperaturer.
De flesta öringarna är nu i toppskick, så passa på med att ta hem en öring , speciellt om den klara 1.25 i fulton, vilket är den faktor som jag valt att ha som gräns.
3 av de 6 öringarna jag tagit hem i år har tagits nu i sommar, en månad som vädermässigt varit den sämsta på 10 år om man lyssnar till SMHI.
Spömässigt och linmässigt har jag helt gått över till 8 fots spö och därtill en running line med flytande kastklump för att variera mig kring olika spön och linor för kustfiske.
Orsaken till att jag kör 8 fot är flera men om jag skall nämna några så är det ett mer avslappnat fiske och tightare loopar samt långa kast i både lugnt väder men speciellt i blåsväder.
Skall jag ge några enkla tips för er som fiskar eller har ett 8 fots spö så är det att halvera tempot, avsluta alltid spöspetsen över ert huvud, dvs sluta kastet både bak och fram med kl 10 och 14, gå inte ner med spetsen till kl 9 eller 15 som många gärna gör med 9 fots spö.
Gör gärna underhands kast i bakkastet om det blåser och se till att linskarven till kastklumpen rasslar utanför toppöglan i framkastet för att sen skjutas med dubbeldrag bakåt i ett överhandskast och ett överhandskast i framkastet.
Dubbeldraget skall fortgå hela vägen tills spötoppen stannar kl 10 och 14, de loopar du får , speciellt om du kastar lugnt , blir supertighta , men som sagt kasta lugnt.
Stressa inte igenom kasten och håll inte för mycket lina i luften, räcker med kastklump och 2-4 meter lina.
Ja det var lite tips till Er som vill utveckla ert flugfiske och som fiskar mycket.
Slutligen så tackar jag alla som delat med sig av sitt sommarfiske oavsett spinn eller fluga, jag lär mig jättemycket på det jag både ser och hör från Er alla oavsett om det är Danmark, västkusten eller andra delar av landet.
Nu får vi ur ett fiskeperspektiv hoppas på en lika dåligt väderperiod som vi haft i juli, men det vågar man inte säga högt , eller hur?
Tight Lines
Christopher