Bornholm november 2013

Bornholmsresan november 2013.

Den bruna flugan som alltid ger resultat
Den bruna flugan som alltid ger resultat

En två och halvdagars tur till Bornholm tillsammans med två andra flugfiskare var ett väl unnat avbrott i fiskeförbudet här hemma i Skåne.

Vi bodde strax utanför Rönne i Hassle, i ett underbart sommarhus för 10 personer,att vi bara var 3 gjorde att dubbelrummen, bastu, öppen eld  kändes extra lyxigt.

Resan för min del handlare mycket om att pröva ut nya flugor som jag bundit inför Bornholmsresan.

Det goda sällskapet gjorde att resan avnjöts i gott sällskap där vi alla njöt av goda drycker och danska kulturrätter så som fleskestej med rödkål.

Fiskevädret var det lugnaste på länge 4 m/s till kanske 6 m/s gjorde vissa dagar helt spegelblanka, vi fick leta oss runt efter mer rörligt vatten.

Ögonblicksbild 1 (2013-11-27 09-06)

För min del så blev det 8 öringar totalt, varav den största klarade vårt svenska minimått, det var mycket småöringar över lag bland alla som fiskade , det gjordes inte bättre av att vi alltid kom 3:e eller 4:e eller som i ett fall 31:e till en bra fiskeplats, trots detta så gick det att få resultat.

Min bruna fluga var den som gav resultat , även om vi var omringade av danskar som stog omkring oss och fiskade med både spinn och fluga.

När jag väl fick upp min andra havsöring utan att någon mer fått napp omkring mig, så började danskarna titta på min fluga.

Ögonblicksbild 2 (2013-11-27 09-12)

Min nya fluga som jag bundit fick en heldag på sydkusten av Bornholm, på ett välkänt rev så klev en fin öring på som Ni kan se i min film nr 30 och 31 här nedan.

Film Hvide odde brun fluga nov 2013

Film Broens odde ny Bornholmsfluga nov 2013

Gemensamt för alla fångster på Bornholm i helgen var det höga intagningstempot av flugan, ett tempo som i princip innebär att alltid ta in flugan så snabbt som möjligt.

Havsöringen har inga problem att hinna med, jag har många gånger sett hur fort en havsöring rör sig i havet, då jag skrämt iväg dem vid stenar och annat när jag varit ute och vadat.

Den fart en öring kan få upp är helt otroligt, helt klart är att vi aldrig kan dra flugan fort nog, däremot så kan öringen av olika anledningar vara ointresserad av flugan eller av att ta upp jakten.

2013-08-29 09.56.23

Min erfarenhet är att vill man ha blank öring skall man alltid fiska fort med bruna . vita eller silvriga flugor beroende på bottenfärgen.

Här nedan kan Ni se en havsöring som vi valde att ta med hem till middag, att den tog på den ”brune kartoffelflugan” efter att ha tryckt i sig två stora sillar är för oss alla en gåta.

En 42 cm öring som fick bli middag till oss 3 flugfiskare.
En 42 cm öring som fick bli middag till oss 3 flugfiskare.

Jag samlar nu mina krafter inför fisket i Januari, då jag har spetsat in mig på att hårdköra testet av mina nya flugor.

Vill Ni läsa mer kan jag rekommendera  Jan Melin blogg på Skånska kustfiskeklubben, en av två som var med.

http://www.skanskakustfiskeklubben.se/

Gästfilm ifrån Skånskakustfiskeklubben.

Hälsningar Christopher

www.flyfish4fun.se