Vid kustfisket så är det nog fler än jag som gärna vill veta vilken fluga som fångat havsöring , kanske inte bara fångat utan gärna en fin feting och inte bara någon liten fjollöring.
Följer man med lite på olika fångstrapporter , så sker det lite under året olika säsonger med både flugval, färger och tempo.
Därtill , så begränsas höstrapporterna här hemma av att vi har förbud, men det hindrar inte att man följer med på vad som sker i Danmark och övriga Sverige.
I vanlig ordning så kommer storöringsrapporterna i lite småstim, det behöver inte betyda mycket mer än att det under perioder är många fler kustfiskare ute och fiskar.
För min del så är det i första hand flugfisket som intresserar, glädjande nog har också flugor stått för många fina havsöringar i år, kan fundera på varför det är så, kanske fler som flugfiskar.
Om vi bortser helt ifrån sk testfiske och bara tittar på de mest förekommande flugorna på kusten , så kan man se att några ger generellt fler och större fiskar, dock skall man komma ihåg att det är inte alla duktiga kustfiskare som gör väsen av sig, där finns många som smyger med både fångst, flugval och platser.
Ni som fiskar lax kommer nog ihåg från olika turer hur en del flugfiskare riggade med bluff flugor för att inte avslöja sitt faktiska val av fluga, kanske ett resultat av att man roterar i pooler och fiskar i samma vatten på ett begränsat antal hugg och fiskar.
Därför är det ibland svårt utanför vänskapskretsen att få riktiga svar, då många svar är så generella att man ibland får dra slutsatser på tex ”En egen variant på Magnus”.
Däremot är det skoj att se hur fler och fler varierar sitt flugfiske och kör med en rad för Sverige lite nya flugor, sen finns det alltid folk som kör med sina flugor och väljer att inte variera sig av olika anledningar.
Är det då flugvalet som är viktigast vid kustfiske efter havsöring, eller är det något annat jag bör tänka på?
Ibland skulle jag vilja ställa en motfråga : ”hur långt är du beredd att gå för att få en havsöring, bokstavligt talat?”
Är det något som avgör, så är det att täcka ytor och platser, för min egen del så har jag vadat igenom långa sträckor på kusten, för att därmed upptäcka att vissa platser ger havsöring , gång på gång.
Några har också visat sig ge stora öringar gång på gång, för den skull, så betyder det inte att man bara kan gå ut och PT fiska en hotspot på kusten, lite mer sport än så är det.
Det handlar mycket om att röra på sig, antingen vada och lägga nya kast över nytt vatten eller byta platser och åka runt för att känna av flera hotspots.
Det man skall tänka på är att det vid flertal gånger varit så att vadar man inte igenom ett större område , så får man kanske inte havsöringen , bara för att man traskar direkt ut på hotspotstället
Pröva istället att fiska av sidorna på ditt favoställe med 100 meter , dvs lite innan och lite efter, så hittar du fler öringar än att bara konstatera ” det var ingen hemma idag ”.
Funderar du på dina flugval ,så kan jag glädja dig med att alla flugor fångar havsöring, däremot så har en del flugor fler havsöringar på sitt samvete.
Om det har med att göra att fler fiskar med just den flugan eller om de få som fiskar med den fångar mycket kan man fundera på.
En del älskar räkor , andra vill absolut ha olika typer av sk baitfish , andra vill ha olika Magnus och Frede typer, några skall helst fiska med rosa flugor och en liten klick fiskar bara med sin egen favofluga som alltid får åka på året runt.
Skall jag plocka ut några flugor som jag tycker alla skall pröva vid sitt kustfiske , så får jag börja med att säga, det är inte samma flugor överallt, dvs det som funkar bäst på en kust , funkar inte lika bra på andra.
Börjar vi med Danmark så är det även där skillnad på flugor till kustfisket i fjordar , kuster och sund.
Är det något som sticker ut, så är det Kobberbassen i olika varianter.
Tittar man på hur den ser ut så skulle jag vilja påstå att den börjat som en märla, som blev mer och mer söndertuggad och utdragen till att tillslut mer likna en streamer än en märla.
Därför hittar du idag Kobberbassen under två typer av flugor, det enda gemensamma är färgen, tittar man på andra flugor så har det börja dyka upp en Guldbasse också som fler och fler fiskar med.
Pattegrisen finns nog med som favorit för många så den behöver jag inte säga så mycket om.
Däremot så hör jag mer och mer om Tobisflugor i olika varianter, helt klart något som kommer mer och mer.
Det vi skall komma ihåg är att det kommer ut mycket flugor ut på marknaden, mycket mode också, där är många sk gamla mönster som fortfarande fångar havsöring , tror inte havsöringen följer modetrender så som vi gör, de hugger på det mesta.
Här hemma i Skåne , så börjar det dyka upp lite nya flugor också, Omöborsten ser jag fler och fler som fiskar med, för mig heter den Brendas Mor, tittar man på hur de ser ut så är det lite mer flash i den ena, annars är de kopior.
Skall jag rekommendera en fluga så är det Brenda, en brun förtyngd fluga med lite flash i, den ger fisk om det finns havsöring i närheten, ett säkrare kort får man leta efter.
Vill man ha ett säkert kort tidigt på säsongen så är det Honey shrimp i olika färger, för min del gärna brun, för många gärna rosa.
Är man lite mer fokuserad på bara färger, så kan jag rekommendera flugor i enkla färger så som i orange, rosa, silver, brun, guld, och vit, gärna även UV varianter på dessa färger, inte nödvändigtvis flugor i flera färger utan helst bara i en färg.
Prova mindre flugor , helst med förtyngning i form av kulögon eller typ koner, håll dem gärna enkla , komplicera dem inte, vi tittar nästan alltid på en fluga uppifrån, havsöringen bestämmer sig ofta efter att ha följt med flugan bakifrån, kanske lite underifrån.
Bind dina egna varianter på flugor, det är sjukt roligt att få på en egen fluga än på sk köpta flugor, öva i att binda genom att göra minst 3 av varje, överdressa inte, ”less is more” dvs hellre lite transparant än tjockt.
Vill du hitta bra tips på nätet så rekommenderar jag starkt www.kystfluer.dk en Dansk sida med massvis av kustflugor i alla dess varianter, med enkla bindbeskrivningar och snygga närbilder.
Vill du vara riktigt ”wild and crazy” inför nästa säsong , låt din fluga hänga i superlånga pauser, kolla bara sjunkvärdet, dvs hur många sekunder det tar innan den går ner till en halvmeter.
Jag och danskarna kallar detta för svävarfiske , ett fiske som du kan variera med snabba intagningar bara du lägger in dessa pauser , så även en stel öring inte kan hålla emot och tillslut bestämmer sig för att smaka.
Springer du händelsevis på en vit räka i ytfilmen en kall januaridag, så försök fånga den med handen, den rör sig i snigelfart, men när du väl vill ta den, så slår den 2-3 gånger och försvinner ner i djupet på 1-2 sekunder.
Just den här variationen av superlångsamt och supersnabbt är en ”killer” i kallt vatten, många av oss kör tyvärr samma tempo hela tiden utan att variera oss tillräckligt.
Vi glömmer helt enkelt och tror att det måste antingen vara långsamt eller snabbt, när det är just kombinationen och temposkiftning som gör skillnaden.
Nu är det snart mindre än 2 månader till jul, skall hinna ett par turer till Danmark och Bornholm innan dess, har mitt experimentfiske att jobba vidare på, har en del galna idéer till som skall testas.
Ps . där kommer en mer utförlig rapport på flugor, skall bara ha Copyright på en del bilder , samt få in en del rapporter till, från folk, har du själv en favoritfluga du vill skall vara med får du gärna höra av dig via mail.
Tight Lines
Christopher