Flugfiska i Danmark under hösten

Ja nu märks det att suget efter lite flugfiske börjar öka bland många av mina fiskevänner, de frågor jag får är var ,hur och på bästa vis som man kan fiska på andra sidan sundet.

Intressant nog är det även blandade grupper ,dvs spinn och fluga som åker över, normalt sätt över en helg, men även bara för dagen.

Om jag börjar med det enklaste , dvs att bara åka över på dagen, kanske tom inom ramen för vad Bropassen eller Brobizzen kan optimera , så finns det lite alternativ.

Först och främst ,åker du på helgen, så har du 6 timmar på dig från att du passerar Svenska brosidan till att du passerar Svenska brosidan på vägen hem.

6 timmar räcker till Stevns och inom Själland, men inte till Fyn t/r, skall man ha lite bra fiske inom 6 timmar så är det bäst med Stevns och Köge bugt.

Vill du ha mer fisketid ,så är det bäst att stanna en helg eller i varje fall köra över efter 17.00 på fredagen och hem innan söndag slutar, för att få bästa prisbilden på dina Brobizz turer.

Är Ni några stycken blir det genast mer ekonomiskt och enligt min mening inget att tjafsa om ,utan mer att bara dela upp kostnaderna och köra till de platser som verkar bäst för ögonblicket.

Skall Ni på en snabbtur, kanske i kombination av att frun sticker in med en väninna till Köpenhamn, ja då är Amager Strand väl värt ett besök, då fiskeförbudet där bara gäller under badsäsongen.

Fisket kan bedrivas från pir, längs stranden eller i den stora insjön/lagunen som finns längs hela sträckan, se bara till att inte fånga någon i bak kastet , då många inte förstår hur flugfiske funkar och risken finns att ni krokar någon som kommer gående med hund eller cykel.

Det tar mindre än 15 minuter över från Malmö och Ni svänger av på första avfarten efter bron, samma som ni kör till Kastrup flygplats på, ta sen första ljusen till höger och kör ca 800 meter, så har ni en massa fina parkeringsplatser inne på fritidsområdet som liknar Limhamnsfältet på många vis.

Fiskelicens behövs självklart, även för en liten snabbtur, vattenkvaliteten är bättre än på vår egen sida, sandbotten med sjögräs, tång och leopardbotten samt stora mörka badkar är typiska på den här sträckan.

Flera av sträckorna är djupa redan intill land , så fisket kan bedrivas ifrån en fin konstgjord sandstrand ,där vadandet begränsas till fotknölarna.

Där finns även en del platser lite längre in eller på vägen upp mot Helsingör, för Er som skall över finns det även en del platser längs Köge Strandväg öster ut, vill du fiska öster om Kastrup flygplats ,så finns det även där långa grunda partier som bitvis påminner om Barsebäcks hamn eller Vikhög.

Har du mer tid ,så är det många platser som genast blir mer intressanta , speciellt om du tar en helg eller väljer att åka över i veckan ,medan alla andra jobbar.

För min egen del , så fiskas det gärna till och från de uppdrag jag har i Danmark som konsult på Scotwork, dessa jobb tar mig över hela Danmark/Skandinavien nu för tiden, så fiske kommer det bli.

Ofta åker jag över en måndag, fixar till allt och kör kurser tisdag till torsdag, för att sen åka hem torsdag eftermiddag ,framöver innebär detta att jag kommer få mer restid.

Då jag det senaste året i princip varit iväg nästan varje vecka på resande fot och som nu kommer betyda att jag får fundera om på hur och när jag fiskar i veckorna framöver.

När väl förbudstiden släpper här hemma, så är det mina hemmavatten som gäller, 2019 så skall jag tillbaka till platser som jag inte fiskat de senaste 2 åren på och som normalt sätt inte besöks speciellt mycket.

Orsaken är att jag vill se hur det skiljer sig och vad det innebär, då jag kan se andra platser som besöks ofta snabbt blivit nertrampade med därtill hörande dåligt fiske.

Jag lägger också en hel del tid på att titta ut helt nya platser, något som jag nu för tiden gör varje år, lite som en arkeolog som gissar var man borde gräva för att hitta lite skatter från forntiden.

Efter ett tag så blir man bättre på att läsa platser och ta med i beräkning allt från väder, vind, temperaturer, salthalt etc, jag det finns många variabler, men den som överraskat mig mest är temperaturen.

Skall jag därefter lägga till en faktor ,så är det salthalt och tillgång till sötvatten, därutöver så kan ström vara en viktig faktor i kombination till andra faktorer.

Tar jag och lägger till skillnaden i både fluga och om du fiskar med en eller fler flugor , samt vilken storlek, så blir det genast mer intressant att variera sig över en hel fiskesäsong.

Orkar ni inte hålla på med en massa olika faktorer, så återstår två saker att göra, fiska mycket över stora områden eller stå still och nöt på samma plats många timmar.

Det ger mer resultat än vad många duktiga havsörings fiskare öppet vågar medge, många av de duktigaste lägger mycket tid ,som i kombination till att fiska i sitt närområde alltid ger bättre resultat, sommar som vinter.

Kör med den flugan du själv tror mest på, du får fisk på flugan vare sig du vill eller ej, dock kan det variera säsongsmässigt mycket om du fiskar med samma fluga, vilket man också kan se på en rad duktiga flitiga kustfiskare.

Frågar du mig , så skall du variera dig över hela året, kanske inte så mycket i vilka flugor, men mer i storlek och färg än vad vi tidigare gjort, speciellt om du fiskar med två flugor på tafsen, skulle du fiska med två storlekar i samma färg , så sitter havsöringen ofta på den mindre upphängarflugan.

Ni som följt mina experiment har även sett att jag tappat en del fisk på dess småflugor, vilket gjort att jag trixat lite med både krok och storlek med lyckat resultat.

Tittar man på en del av de flugor jag börjat binda nu senast i polars chenille ,så är det väldigt lite bindmaterial på, nästan som om det bara finns en huggpunkt.

En ide jag fick efter varit ute på en guidning, där en flugfiskare fiskade med en av mina flugor som var så söndertuggad att det bara satt några strån kvar.

Trots det lilla som syntes av polaren i förhållande till krokstorleken , så klev en fin 2.5 kg havsöring på i strålande sol över ren sandbotten.

Ja , vad skall man lära sig av allt det här kan man fråga sig, vill du få mitt svar , så är det nog att havsöringen är bland de mest tacksamma sportfiskar vi kan ha.

En opportunist som gärna belönar både erfarna som nybörjare på kusten, har man tur så får man en kluns eller en riktig blänkare, för min del så tycker jag vi alla har ett ansvar och det är att vara rädda om våra havsöringar.

Det kommer säkert en dipp i beståndet kommande år ,efter den varma sommaren och den fiskdöd som tyvärr blivit konsekvensen i våra bäckar och åar.

Tyvärr tror jag mycket smolt har dött i den sommarvärmen vi haft, inte mycket vatten för öringarna att leka i på många ställen, och en del av de rapporter jag fått, speciellt från Danmark har inte varit roliga.

Framöver , så kommer mitt flugfiske på kusten fortsätta, men jag kommer också börja med mer saltvattenfiske, då jag kommer resa mer i mitt jobb, inte bara i Skandinavien utan även ut i värden.

Det kommer även betyda att jag kommer troligtvis börja med en del nya produkter framöver utöver det till vårt fiske här hemma.

Flugfiske är en stor del av mitt liv och mitt sätt att njuta av stunder mellan att jobba , där finns mycket mer att utforska och ta lärdom av.

En kunskap och erfarenhet som jag gladeligen kommer dela med mig till de som vill , därtill kommer jag fortsätta att testa och experimentera med mitt flugfiske, några galna idéer skall göras klart nu under hösten för att testas nästa säsong.

Men innan jag flippar ut helt, så kommer det en helgtur i november där jag drar iväg med ett gäng till Danmark över en helg, så här långt är vi 8 st, dvs 2 bilar eller en buss.

Blir vi fler , så delar vi upp oss på fler helger eller i fler hus och bilar , allt för att bara ha det skönt och trevligt ihop , sen får vi se om det blir Fyn, Bornholm eller Mön, det bestämmer vädergudarna som vanligt.

Tight Lines
Christopher

PS, fråga gärna på via mail eller på kontaktsidan, bara skoj att få hjälpa till 🙂