Stora eller små flugor på kusten?

Efter att ha varit iväg en tur i jobbet till Skottland , så blev det äntligen lite tid till att kliva ut och premiärfiska 2  timmar idag.

Väl på plats så träffade jag några andra flugfiskare och vi talades vid lite kring våra flugval under dagen och inför kommande fiske framöver.

Beroende på en rad olika faktorer så finns det mycket att fundera över kring det här med flugor på kusten.

Alla har vi våra favoritflugor som vi gärna fiskar med gång på gång och som mer än ofta också ger oss glädjen av att en fin öring kliver på och bekräftar vårt flugval.

Vi har alla nog experimenterat en del kring både utseende och storlekar, vi tenderar hänga på och testa olika flugor som både marknadsförs hårt eller som figurerar i olika fångstrapporter.

Men vad är då rätt , vad skall man gå efter när man väljer fluga , och hur skall den helst se ut?
Har det betydelse hur detaljrik eller snygg en fluga är , eller funkar enkla flugor också?

MAH01170(8)

Vad händer om man tar tokstora flugor , nästan gäddflugor, är öringen intresserad av dem också?

Ja, skall jag våga mig på att svara på en del av dessa frågor och teorier, så är risken stor att jag blir påhoppad av någon fisketaliban eller annan fiske fundamentalist, så jag börjar med att säga , det här är vad jag tror.

Om man skall välja mellan stor eller liten fluga, så har den lilla flugan en vis fördel, så länge den fiskas långsamt.

Om du väljer mellan en stor fluga eller större, så får du nog också fundera på att fiska flugan fort eller ännu fortare.

Tar man sen med i beräkningarna detaljrikedom och realism, så ger det mer utrymme för öringen att syna flugan i närbild och därefter välja om den skall hugga eller ej.

En liten fluga behöver inte vara så detaljrik på kusten, en större kräver mer av detaljer , speciellt om den fiskas långsamt.

Intagningstekniken av flugan har mycket stor betydelse , hur flugan rör sig i vattnet är helt avgörande, speciellt viktigt är det med pauser.

MAH01170(7)

Många gånger så tar öringen inom de första 3 meterna och inte så ovanligt efter ett stopp eller vid ett spö lyft inför ett nytt bak kast.

I stilla eller grov sjö , så kommer en del andra faktorer in som kan vara avgörande för om hugget kommer eller inte.

I grov sjö så är också havsöringen mindre försiktig, det har hänt mig många gånger att jag nästan trampat på öringar , eller skrämt upp dem i både hopp och snabba rusningar.

Finns flera kustfiskare på fluga som kan bekräfta rent magiska ögonblick, där man är så nära att det går att ta på öringen om man har sinnesnärvaro nog.

Ofta så blir man mer bara överraskad med en känsla i kroppen av, ”var kom du ifrån utan att vara rädd” tror nästan öringen säger ” vem fn är du?”

Hur som helst så ställer stilla och lugna dagar en hel del krav på avstånd till öringen och gärna lång tafs.

De bästa flugorna får gärna ha inslag av fina detaljer ju större de blir för att öka chanserna för att en havsöring skall kliva på.

Vill du själv experimentera lite med egna storlekar och färger, så kanske du också hittar fram till vad som passar dig och din kaststil på bästa vis.

Nu när kylan besöker oss så är det många som gärna fiskar med skrikiga färger, vanligast är rosa i olika varianter.

För min del så har jag valt att ta hemma alla Polar Chenille färger som finns, dels pga av att folk frågat mig efterhand och dels för att det finns nya färger som mycket väl bör prövas.

Intressant nog är de UV färger som kommer mer och mer, jag har haft bra framgång med UV färger tidigare, så det är definitivt något som är här för att stanna.

fb-660183_1 fb-660115_1

Ja nu så är säsongen i full gång och vi är många som trampar runt på kusten.

Roligt är att se fler och fler flugfiskare när jag väl är ute, för min egen del så är det inte så hemlighetsfullt längre med var och hur jag bedriver mitt kustfiske.

Det finns öring överallt på våra kuster, så för mig är det mer intressant att hitta nya platser och testa nya teorier på kusten och se om det går att knäcka fler koder.

Vem vet kanske jag hittar fram till något helt nytt som vi alla kan ha roligt åt, hur som helst så kommer det snart finnas större flugor att hitta i shopen

Mer för oss som vill se om det är någon storöring som är intresserad av en ovanligt stor tobisfluga tex.
Själv är jag övertygad om att snabb intagning med stora flugor borde ge lite större öringar.

Utmaningen ligger mer i att få ut flugan ordentligt och att intagningen går så fort att öringen får lika lite tid på sig att bestämma sig som det ibland blir vid spinnfiske.

Testa skall man aldrig vara rädd för, funkar det inte är det bara att gå tillbaka till sina gamla favoritflugor.

Tight Lines
Christopher