Ja vad hände med sommaren kan man undra, än en gång så är det gråväder, ett väder som även följde med över till Cornwall de senaste 10 dagarna jag varit där.
För den skull skall jag inte klaga , det är ofta i detta gråväder som sommarfisket kan vara riktigt bra, något som vi ofta glömmer , men som vi absolut inte skall vara ledsna över.
Vad kan man då göra nu när det värmer på och öringen söker sig lite längre ut från våra kuster?
För det första så kommer öringen gärna in ett par turer, så kustnära fungerar fortfarande, att vi får leta lite mer är också något vi får stå ut med, för den skull så kan man likväl hitta platser att nöta på.
Som en del i min egen utveckling så har jag sen en tid tillbaka tittat mer på klippor och andra lite tuffare platser som gärna har djupvatten i sin närhet, kan man även få lägga till lite ström så är det nästan helt perfekt för det fiske som jag nu skall testa under sommaren,
En del av dessa platser finns här i Sverige, några i Danmark andra över i Cornwall som jag har familjeband till sen en tid tillbaka.
På min senaste tur till Bornholm ,så passade vi på att sista dagen efter våra gäster åkt att reka runt på platser som levererat fina öringar genom åren, några av dessa platser har jag själv inte fiskat på sen länge, något som jag hoppat över då jag anpassar fisket för de som skall med.
På en av dessa platser så togs det för några år sedan en lax på över 11 kg kustnära, samma plats har också en kustfiskare på sitt samvete, så riskfritt är det aldrig att vada ut på dessa rev och klippor.
Många av dessa platser är betäckta med tång , bitvis utsatta för tidvatten eller i varjefall både svårvadade och nästan omöjliga att ha löslina på om man står på land.
Därutöver så tenderar man bli rätt stationär , dvs stillastående , så att man till slut inte täcker nya ytor med sina kast utan står och nöter i förhoppning att nått vettigt skall passera.
Lägger man till tidvatten som stiger eller sjunker med 1 cm per minut så finns det många överraskningar att ta hänsyn till.
En effekt av tidvatten kan vara att vattnet hinner stiga bakom dig så mycket att där du gick ut en timme tidigare helt plötsligt är för djupt att ta sig tillbaka på, att det även är halt och klippor gör att man inte hinner springa in om det skulle behövas.
Hur skall man då fiska på dessa platser med mycket tidvatten och klippor, ja för det första så skall man som engelsmännen börja sitt fiske en timme innan lågvattnet vänder och två timmar efter att det har vänt.
Under dessa 3 timmar så är fisket som bäst om man letar havsaborre och makrill , i övrigt kan man fiska längs med kanter och se till att man går med tidvattnet innåt, för att avsluta nära land innan tidvattnet vänder med en toppnotering på minst 2 meter.
Lägger man löslina i vattnet , så är det inga konstigheter men går man på tång så skall man huka sig och lägga all löslina i en hög på varandra, då trasslar det nästan inte och det går att skjuta ut en hel lina trots all tång man står på.
Två trevliga Engelsmän jag känner guidade runt mig på kända Seabass platser så jag fick en förståelse för vad jag skall leta efter, jag fick även glädjen att se en del av de drag de använder och de färger som gäller, roligt nog var vit en favoritfärg men självklart även guldfärger och tobisfärger.
I kommande veckor så skall jag iväg en tur och fiska av några Danska platser som jag haft ögonen på ett tag, dessa platser inkluderar både saltvatten och långa rev som jag vill kartlägga och reka av inför kommande fiskeresor.
Dessa platser kommer jag delvis bli guidad på , då jag har vänner som gärna visar lite av nya möjligheter bara för att se hur min fiskestil skulle kunna leverera på dessa platser.
Nu börjar också många av årets nyheter dimpa ner och i kommande veckor så skall det även om allt faller väl ut dyka upp en extra lång ”Christopher lina” och en ny vadarjacka som jag skall få vara med och testa.
Skall bli skoj att komma ut igen och få fiska lite efter att ha varit på resande fot de senaste 2 veckorna på ett eller annat vis.
Avslutar med lite film där en del småöringar uppför sig illa genom att inte uppföra sig på film, det är helt klart att öringen smäller på oavsett hur snabbt man tar in nu, tyvärr betyder det också djupa krokningar som tar lite tid att lossna, men så är det mer öringen , inte alltid allt går som det skall.
Vill du leta havsöring eller multe i sommar så är det bara att ta sig ut på kusten, hemma fångar man inga öringar och de som kliver på nu är i toppkondition , snabba och aggressiva.
Fiska gärna både tidigt mitt på dagen och sent, ta det som passar dig, på med en räka eller en fluga du tror på, frågar du mig så skall du testa allt ifrån Brendas Mor till mina favoritflugor.
Har du frågor eller något du undrar över är det bara att höra av sig till mig, jag bjuder på det mesta, då jag nu vet det finns många kustfiskare som mer och mer fastnar för kustfisket med fluga.
Tight Lines
Christopher