Ja, då börjar snart semestern för många av oss, en tid som vi kan välja använda till lite olika saker, en del reser iväg, andra stannar hemma, för min del så njuter jag av lite egen tid och gott sällskap med både gamla och nya kunder samt vänner.
Här i Skåne så är en del ute och fiskar, några tappra kustfiskare nöter på medan Danskarna fiskar som aldrig förr, nästan så man undrar varför skillnaden är så stor, tradition, svårt att komma i kontakt med öringen?
Vi kan väl bara konstatera att många är inte ute på kusten längre utan väljer att lägga sin tid på annat av olika saker, inget fel idet, så är det bara, lite mer plats för oss som jagar på när vi kan.
När jag väl springer på andra kustfiskare , både på avstånd eller på närmare håll, så är de flesta långt ute , använder flyt ring , en del fiskar från kusten, utan att vada ut allt för långt.
En del har frågat hur jag gör , om jag fiskar mina gamla favoritplatser eller hur jag tänker , hur de skall göra i egna vatten eller om de måste åka till Danmark för att komma i kontakt med havsöringen.
Personligen tror jag de flesta slutar när vattentemperaturen går över 12 grader, medan Danskarna anser upp till 16 grader som öringstemperatur.
Jag tror också sommarfisket kan bjuda på två olika typer av havsöringar, de som trycker i tångskuggor nära land under dagen och de som kommer in på kvällen för en tur.
Jag hör så ofta nu om öring som tar i första eller andra kastet nära tångkanter och stora stenar, mitt på dagen eller i varjefall den riktigt ljusa delen av dygnet.
Har själv varit med om ett par gånger då öringar hoppar framför näsan på mig när jag vadar ut till en tångkant, för den skull är de inte alltid på hugget, så det finns nog lite olika sätt att fiska av dessa öringar.
Kvällsöringen kommer in på patrull och röjer runt för att sedan gå ut igen på morgonen, dessa öringar är nog de som gärna tar en tur på de fiskeplatser som vi vanligen fiskar på under vintern, därför är det värt att nöta favoritställen på kvällar, kanske inte nödvändigtvis på natten.
För min egen del så letar jag nu djupkurvor och rekar nya platser samt djupar kunskaper om olika platser som jag fiskat på genom åren.
Jag har också fiskat på många olika tider, platser, både före och efter andra, med mina egna flugor, testflugor och andras favoritflugor.
Allt för att skapa mig en bild av hur det funkar bäst här hemma och vad som skiljer på det fiske som våra Danskar vänner nu gör på olika platser.
En av mina Danska vänner berättade för mig om ett gäng Norrmän som varit nere i slutet av maj och bommat helt med en veckas eget fiske på en känd plats i Danmark.
Kan inte vara skoj å vara nere och kamma noll på 6 dagars fiske, råkar man på detta, så kvittar det hur bra man än varit tidigare, det är då man skall hyra en lokal guide , varjefall en dag, så man kommer igång på ett par bra platser.
I sommar skall jag runt på de 10 bästa platserna i Danmark för sommarfiske, får se hur många jag hinner, tar de bästa först.
Här hemma så skulle jag vilja ge några enkla tips och råd till dig som vill testa lite sommarfiske längs våra Skånska kuster
Leta djupkurvor på 2-5 meter nära land , gärna med ström , ren blåstång eller i varjefall att man minst hittar vågor i grumligt vatten , fiska i första hand kvällar, gärna fram till 11-12 tiden , pausa eller börja fiska igen vid 3 tiden fram till 6 tiden, och slutligen ta med frallor hem till familjen.
Leta gärna efter steniga kuststräckor, gråsten eller flinta är det du skall titta efter , kan du även hitta långa rader av blåstång så är du rätt på det, fiska inte utåt bara , utan lägg gärna kasten längs med tången eller 45 grader ut, använd gärna flytlina och en och en halv spölängd tafs.
Skall jag ge ett sista tips, så kan Ni i varjefall köra en Niborone uv vit, en favoritfluga som uppenbarligen kan leverera trots att jag fiskat med 2 andra kända flugor som många gärna kör med på kusten.
En orsak till att jag nu fiskar mer med vita flugor mer på sommaren är att vita drag är något som fler och fler Danskar gärna fiskar med och jag ser också att fler tar fina öringar på den vita flugan.
Tittar man även på mina tobisflugor som jag håller på att utveckla, så var det vita flugor som förra sommaren fick de grymmaste påslagen, då körde jag bara med tailkrok , vilket jag nu för tiden hoppar över helt.
Orsaken till att jag missade krokningen var att öringen valde att gå för huvudet på flugan, även då var det djupt vatten nära land på en plats som jag skall tillbaka till i sommar, trots att den är svårvadad.
För min egen del, så skall vita flugor i varjefall få vara i vattnet mer, för den har visat sig nu funka fint både här och på andra platser, kanske uv som är hemligheten till kväll och nattfiske.
Tight Lines
Christopher