Om mina testflugor och favoritflugor.

Inför kommande höst och vinter så har jag äntligen blivit klar med en del av de flugor som jag nu vill testa ordentligt under kommande havsöringsperiod.

Flugorna varierar en hel del , allt ifrån väldigt små till en större variation av mina favoritflugor.

Orsaken till att jag nu berättar lite om det hela är dels för att be Er som läser att komma med kommentarer och synpunkter, både positivt och negativt.

När man testar och utvärderar ,så är det en del av allt att göra misstag och designfel.

20160811_162602
Polar Chenille white

Efterhand som tiden går , så kan man göra ändringar på ändringar som till slut leder fram till ett resultat som sticker ut på ett eller annat sätt.

Jag får in rapporter på olika vis från när och fjärran, allt ifrån vad mina egna flugor lyckats med , men även en rad andra flugor, som levererat ett bra resultat.

Där är även en hel del andra kustfiskare som jag har kontakt med som fiskar med sina egna favoriter och som får fina öringar gång på gång.

Med den här inledningen så vill jag påtala att det handlar inte om att säga bu eller bä till en eller flera flugor.

20160811_162553
Polar chenille Guld

För mig handlar det mer om att försöka testa sig fram till framgångsfaktorer och principer som vi alla kan ha glädje av på olika vis i vårt val av flugor på kusten.

Det är kanske också viktigt att påpeka att för min del så lägger jag helst mer tid på att fiska än att binda flugor.

Jag har i snart 2 år testat en rad olika längre flugor och letat efter en flug konstruktion som tillåter större flugor utan att för den skull att det blir för tungt eller börjar likna gäddfiske av olika anledningar

Flera av dessa flugor har inte stuckit ut på något vis, andra har visat sig funka gång på gång.

Av den anledningen så har jag även letat efter en ny konstruktion på mina egna favoritflugor, tex vad händer om man gör dem längre eller kortare?

Problemet är att längre flugor tenderar att fastna i krokböjen efter ett tag av olika anledningar, samt att öringen bara drar i flugan då de inte alltid har en extra krok längs bak.

De konstruktioner jag sett och fått till mig har inte alltid funkat så bra rent praktiskt vid kustfiske, så jag har testat en rad olika uppsättningar som i princip betyder så liten viktökning som möjligt.

För mig är det viktigt att flugan inte känns tung att fiska med, det blir bara jobbigt efter ett tag, skall heller inte behöva gå upp i spöklass utan en 7:a skall räcka utan att behöva ta i mer än normalt.

En  dag kanske jag visar alla testflugor, de finns i en burk där jag sen gammalt samlar alla flugor jag leker med, uh vilka monster det finns.

Jag har även en annan låda där jag lägger ner olika flugor som efterhand haft olika principer som funkat eller som levererat fisk.

För att göra det lite lättare att förstå ur mitt perspektiv så delar jag upp flugorna i 3 delar, dvs jag bedömer dem ur perspektivet hur lättkastade de är.

En fluga kan vara jättesnygg men tyvärr inte kastas längre än kanske 15 meter pga storlek och tyngd, allt under 27 meter är inte ok.

Kan jag komma upp i 36 meter så är de i mina ögon godkända , speciellt om det kan ske gång på gång utan att flugan krånglar.

Så här lång så har jag både förtyngda och icke förtyngda flugor där jag styr hur djupt de går ner genom antingen använda en IM lina eller bara genom att räkna sjunkhastighet.

Grovt sätt så skall en fluga sjunka själv ca 50 cm på 7 sekunder, eller hålla sig hängande på ca 30-40 cm enligt mitt sätt att se på det hela.

Nu har jag  bundit upp en massa större flugor i mina egna favoritfärger, så jag kan testa båda flugorna vid samma tillfälle och få det referensfiske som jag har sen många år.

20160810_173845
Varianter på flugor tillsammans med en favoritfluga i originalstorlek.

Jag kommer även under den kalla perioden fiska med en 50% mindre fluga , då jag har många bevis på att mindre är bättre än  större flugor.

För den skull så vill jag inte dra några allt för snabba slutsatser, tanken med att testa är just att låta verkligheten avgöra vad för slutsatser man kan dra.

Att anta är inte ett alternativ, även om längre referensfiske inte i sig garanterar något statistiskt säkert underlag.

Se det som inom medicinbranschen, jag gör djurexperiment nu, sen skall det göras test på en liten grupp  varefter det släpps ut till allmänheten.

20160811_162709
Flugstim av favoritflugor

Men så här långt är de grova principerna klara, grundstommen finns, nu är det detaljerna som skall på plats.

För Er som väntar på träffen till resan i oktober, så tänker jag ha den strax efter förbudstiden här i Skåne.
Sikta in Er på fredagen den 16 eller 23 september dvs ,lite mer än en månad innan vi åker.

Hur många blir vi?
Mellan 6 och 10 beroende på om alla skall med, blir vi fler än 6 så åker vi i två bussar.

Jag kommer presentera lite olika förslag, och rekommendera vart vi åker, vi hittar säkert fram till nått vi alla är nöjda med

Mön, Fyn eller Bornholm , ja det får tills sist även vädergudarna vara med på att ta beslut om .
Hur som helst boka in den 20 till 23 oktober för då åker vi.

Tight Lines
Christopher