Med två småflugor på tafsen.

Ja, då e man hemma igen efter att ha farit runt i fyra veckor i jobbet, Dublin, Holmenkollen, Köpenhamn, Stockholm och nu till sist Göteborg, får bara hoppas att vädret blir lite bättre efter allt busväder vi haft.

Många jag känner har tagit det lite lugnare ett tag med fisket , andra har busat runt på en massa platser medan en del passat på att sticka över till Danmark.

Fisket har för de flesta Svenskar varit rätt tunt i den här vinden ett tag , med några få undantag, för min egen del , så har jobbet blockat för fiske, så jag skall inte klaga att jag få hålla inne med fisketurer, värre om det är fint och jag inte kan komma ut.

En del har passat på att fiska på Östkusten med bättre resultat, helt klart en hel del havsöringar, men även en massa utlekt fisk som man gärna får undvika.

Nu blir det lugnare ett tag för mig själv , en kort period som skall nyttjas till lite fiske om vädergudarna kan förbarma sig över oss och ge oss alla lite bättre vind eller i varje ändrad vindriktning.

Sen jag kom hem i fredags så har jag hunnit en kort snabbtur , där jag passade på att fiska med två småflugor i både silver och brunt.

Den bruna är bunden i ett nytt brunt chenille jag hittat, skillnaden är lite kortare och tjockare fiber, som ger en aningen fylligare fluga, intressant nog, så är materialet nerbrytningsbart och blir inte till microplast om man nu skall börja fundera lite på miljön.

Båda flugorna levererade idag, havsöringen tyckte om både upphängaren och ändflugan, så det kan vara en ide att fiska med två flugor i samma storlek, varav en är imitation och den andre en provokationsfluga.

Bäst är att gå ner lite i storlek, även om det tenderar ske att man missar ett par hugg eller tappar en del fisk, fördelarna är större än nackdelarna, det ger helt klart mer fisk enligt min egen statistik.

Glidknut eller fast knut kan diskuteras ett tag till, för min egen del så är det en fast upphängare som gäller , då glidknuten tenderar glida ner efter att den haft ett hugg, vill du köra glidknut får du binda om den efter varje hugg.

Jag kommer i perioder köra glidknut , binder den i så fall med lite tjockare tafsmaterial och använder ”Duncanknuten” som glidknut, det är absolut en god ide om du fiskar bland mycket tång där risken annars är stor att gå fast med ändflugan.

Båda flugorna binder jag med en öppen ”Rappalaknut” , då det skall röra sig så frit som möjligt även om det bitvis innebär lite trassel och knutar eller i värsta fall att de fäster i varandra.

Hur som helst, så är det helt klart en fördel med två flugor på tafsen, det jag experimenterar med nu, det är hur kort upphängarstumpen kan vara, jag tror den kan vara mycket kort, men låt oss se hur kort jag kan göra den utan att tappa fisk.

En annan intressant detalj är att med två små flugor som egentligen inte är förtyngda, så går det att fiska hem mycket långsamt samtidigt som man mycket väl kan fiska fort med långa pauser emellan.

Fördelarna är många, och det blir ett annat kontrollerbart infiske som ibland om man jämför med mer tyngre flugor ger en del fördelar som jag tror fler skulle ha fördel av.

Pauser är en annan del som är allt för underskattat vid kustfiske, i filmen ovan ser ni ett gott exempel på hur en paus kan ge fisk, något som kan sägas hundra gånger, likväl är det många som kör samma hastighet utan pauser hela tiden.

Nu har jag snart kombinerat alla olika storlekar och varianter på upphängare och ändflugor i en rad olika storlekar och varianter, skall jag dra någon slutsats, så är två små flugor i samma storlek, helt klart bättre än att köra två stora flugor, även om båda storlekar på flugor levererar fisk.

Fördelarna med två små flugor är att de är lättare att kasta långt med, än om man har två olika stora, eller två stora flugor på tafsen, tänk bara på att om Ni kör olika stora flugor, se till att ha den större som ändfluga och den mindre som upphängare.

Avståndet mellan flugorna har jag också testat , allt ifrån minimalt, till 40-50 cm mellanrum, det funkar med både kort och långt, fördelen är att vid större avstånd så tenderar det trassla mindre, men minsta avstånd är bäst om det är mycket tång där du fiskar.

I Danmark är det många som använder tippet ringar, jag har kört det också, kan kort bara säga att för min del så är det för mycket bök, då jag själv föredrar att hålla det enkelt.

Till sist, så kan jag väl avrunda med att påminna alla om ”Flugfiskarnas dag” den 31 mars på Kabusa, vill Ni med är det bara att hänga på, redan är det en go liten skara som kommer, tänker inte trycka på med fler, utan det räcker med de som kommer.

Passar även på att tacka för den info som delas med mig och samtidigt säga, skoj att få feedback på att mina tips hjälper, speciellt för Er som brukar tappa fisk, men som nu kommit in i hur ett lugnt spölyft kan göra susen för att kroka firren.

Vill Ni provkasta ett spö med rulle och rätt lina, så har jag demoprylar att testa här hemma, bara att höra av sig , inget köptvång , utan kom bara, om inte annat, så alltid skoj att ses, vet att en del har provat runt och kommit tillbaka igen när de väl testat klart.

Tight Lines på Er
Christopher

ps, där är mer film , men det kommer tids nog på Youtube och här , fixade bara en liten teaser film idag.