Sydkusten , Danmark och Bornholm

Jag håller på lägga upp en rad flugfiske platser med tips och strategier kring hur man bör fiska på olika platser för att få glädjen av hugg, dragning  eller i bästa fall en havsöring.

Platserna är inga hemligheter utan väl kända platser som under högsäsong kräver att man är på plats tidigt, och då menar jag tidigt.
Under våren får man gärna börja fiska vid gryning, själv brukar jag börja vid 07.00 även om det händer att jag står upp och är på plats 04.00.

En fiskeplats som spinnfiskare trampat sönder genom att vada där havsöringen gärna står, gör platsen i många fall svårfiskad men inte omöjlig.
Det räcker ibland att vattnet får vila ca 15-20 minuter innan man börja fiska av ytorna igen.

Förvånadsvärt ofta så lönar det sig att fiska bakom spinnfiskare eller gå efter spinnfiskarna på kusten då många sk efterföljare följer med in och cirkulerar en stund innan de ger sig ut igen.

Jag har i perioder gärna fiskat tillsammans med en spinnfiskare, mer för att få en referenspunkt till mitt eget fiske och självklart en kollega på kusten.

Blandar man olika tekniker så som Bombard, spinn eller flugfiske på samma gång  vid en kustfisketur med goda vänner , så får man en bra referens till vad resultatet kan bli.

För min del så är det bara flugfiske som gäller, spinn och bombard har jag släppt sen flera år tillbaka, då jag tycker det är mer spännade med fluga.

Åar, sjöar och älvar intresserar mig inte alls, då jag tycker öringen skall få leka i fred, jag fiskar helt enkelt inte i ”diken” som jag ibland lite retfullt kan kläcka ur mig.

Vill du leta efter egna fiskeplatser på kusten, så vågar jag nu för tiden påstå att det finns öring över allt.
Det är mer vår förmåga att få dem intresserade som begränsar om du får en havsöring eller inte.

Ren sandbotten , leopardbotten eller stenbotten är enligt min mening absolut bäst för fiske efter blank havsöring i nämd ordning,uddar, vikar eller badkar påverkar självklart också resultatet

Lågvatten, högvatten eller fullmåne har viss men inte avgörande betydelse på kusten, så länge det inte är extremt lågvatten.
Frånlandsvind,pålandsvind eller medvind har större inverkan, men begränsar inte så mycket som många gärna vill tro.

Det slutliga resultatet om du får havsöring eller inte bygger mer på din skicklighet och uthållighet än på andra faktorer som väder och vind mm.
Titta på resultatet från olika flugfiskare på kusten,några flugfiskare krokar  8 till 10 havsöringar andra flugfiskare får inget alls, gång på gång.

 

En enkel skillnad mellan framgång och misslyckande ligger om flugan är fäst i linan i en öppen ögla eller ej.
En annan skillnad kan också vara att man flugfiskar med upphängare, dvs med två olika flugor på tafsen eller inte.

Konceptet med upphängare har blivit mer och mer populärt bland Danska kustfiskare och börjar dyka upp mer och mer här i Sverige.

Tro mig, havsöringen är full av överraskningar och kommer alltid överraska, vi knäcker inte koden helt, utan kommer alltid leta efter svar och lösningar, men det är det som gör flugfiske så roligt och spännade.

Här nedan kan du se en rad typiska havsöringsplatser runt om i Skåne och på Bornholm som passar för flugfiske på kusten.

Respektera alltid förbudstider, fiskeförbud vid åar och andra lokala regler som du kan läsa mer om på Länstyrelsen eller Danska Fiskeristyrelsens hemsidor

Bildbeskrivning

 Leopardbotten
När du letar efter platser att fiska havsöring, så leta efter sk leopardbotten, botten som är fläckig och består av sjögräs, tång ,småsten och sand
De flesta av mina blänkare har krokats över leopardbotten eller i direkt anslutning till sandbotten.

Bildbeskrivning

 Uddar och rev
Uddar och sandrev med grunda områden drar till sig öring som gärna står på plats om man fiskar tidigt på morgonen.
Här kan du se hur det ser ut vid Barsebäckshamn utanför Malmö.

Bildbeskrivning

 Djupkanter och hålor
Tydliga djupkanter nära land i kombination till strandnära djuphålor brukar ge större öring om man har tålamod att fiska av försiktigt

Hittarpsrevet norr om Helsingborg.

Bildbeskrivning

 Rev och vikar
Tydliga rev och vikar är alltid bra fiskeplatser för havsöring. Hittarp utanför Helsingborg är ett av de mer kända som ligger i anslutning till djupkant

Här nedan ser du Broens Odde på Bornholm.

Bildbeskrivning

Sten och skifferbotten
På Bornholm finns det många rev som man kan gå flera hundra meter ut på. som flugfiskare räcker det kustnära för att nå både stora som mindre havsöringar

Bornholm är i mina ögon ett av de vackraste havsöringsplatser vi har, bilden är ifrån östkusten.

Bildbeskrivning

På östkusten,norr om Gudhjem ligger en plats som du kan komma ner till vid träjungfrun som syns ifrån vägen.
En plats som gav mig en öring på över 3 kg en oktober dag då det stormade på hela ön.

Bildbeskrivning

På östkusten kan du hitta den här platsen ett par hundra meter norr om träjungfrun. Vägen ner är lite svår då den inte riktigt har någon stig, men väl på plats så hittar du en liten bäck som inte är skyddad , då öringen inte kan leka pga av ett vattenfall. En plats som är väl värd att fiska , speciellt då vinden ligger på vid lufthavnen.

Bildbeskrivning

Örnahusen har många heta platser och sk hotspots som mer än väl ger öringar från januari till april. Här kan Ni se två bra platser på vadera sidan av sandbanken i mitten

Fiska hela vägen runt, var på plats tidigt, då många tyskar och danskar har detta som en återkommande fiskeplats.

Bildbeskrivning

Engelska bryggan i Ystad är ett måste för Er som inte flugfiskat på kusten.lätta att komma till, håller stor öring långt in i maj och spännade att flugfiska på oavsett om man är ny eller rutinerad.

Bildbeskrivning

Bunkern till höger om hamnen i Kåseberga är ett välkänt hotspot som gärna fiskas i januari till mars av kustfiskare, några av de största öringarna är tagna här vid Löderup strandbad genom åren.

Bildbeskrivning

Vårhallarna på östkusten är väl värt ett besök under hösten innan förbudstiden, den högra udden är riktigt bra för flugfiskare som vill fiska av djupkanter. Nordlig vind är det bästa enligt lokala fiskare.

Bildbeskrivning

Vid Böste kan du se sk typiska badkar som alltid håller öring och som skall fiskas omsorgsfullt, här behövs inte långa kast så länge du fiskar på det inre mörka, går du väl ut på sanden så är utsidan väl värt att pröva min teknik vid sk ”tröga öringar” genom att kasta ut och gå.

Bildbeskrivning

Vid reningsverket i Ystad så finns de det flera bra fiskeplatser som många med husbil gärna nyttjar, håller öring tidigt på våren då det varma vattnet från reningsverket här lockar till sig öring.

Bildbeskrivning

Vikhög är en av de mer kända platserna i nära anslutning till Lödde å som håller mycket havsöring under hela våren. En plats som lämpar sig väl för både proffs och nybörjare.

Bildbeskrivning

Saltsjöbadet vid Stenbocksvallar väster om Barsebäckshamn är ett populärt flugfiskeplats som kan fiskas på båda sidor av piren.Öringen går nära kusten här då stenbottnen lockar dem långt in. fiska av hela bukten mot Barsebäckshamn i lugn och ro.

Bildbeskrivning

Här ovan har Ni ett exmpel på hur jag beskriver de olika fiskeplatser jag kan runt våra kuster och på Bornholm.
Barsebäckshamn är en av fyra platser som jag bjuder på för Er som är nya på kustfiske.

Dessa platser är jättebra att börja på då de mycket ofta bjuder på både blank öring och öring som kan krokas på kort lina.

Bildbeskrivning

Här ovan har Ni ett exempel på hur jag beskriver de olika fiskeplatser jag kan runt våra kuster och på Bornholm.
Hammars Backar är en av fyra platser som jag bjuder på för Er som är nya på kustfiske.

Dessa platser är jättebra att börja på, då de mycket ofta bjuder på både blank öring och öring som kan krokas på kort lina.
Just Hammars Backar hoppas jag vi kan ha en årligt träff på för flugfiskare den sista söndagen i mars månad.

Vem vet kanske början på en tradition.
Ingen tävling , inget kommersiellt, bara att vi träffas och har det trevligt.

Läs gärna mer på min blogg.