Nu när värmen kom så fort så blev det helt plötsligt supervarmt i vattnet, något som gjort att kustfisket snabbt gick över till sommarregler , där jag själv byter en del principer.
Normalt sätt så fiskar jag över större ytor med stor rörlighet, dvs där jag gärna vadar över större ytor.
Nu när sommaren väl är på plats och många traditionella fiskeplatser helt slammat igen pga alla gröna alger som nu sitter på allt under 1 meter längs våra kuster.
Dessa ljusa gröna ytor kan bitvis vara till hjälp för att lättare leta upp kanter , då de mörka partierna däremellan visar var det är djupare än 1.5 meter.
Det är inte nödvändigtvis 3 meterskurvan du skall hitta, men kan du nå över minst 2 metersvatten, gärna med en kant i någon form under vattnet, så ökar chanserna markant för havsöring.
Nu är vattentemperaturen så hög att havsöringen gärna står lite längre ut på dagen eller trycker under tångskuggan nära land, kanske även på en skuggsida av en stor sten.
Strömmar är som magneter för havsöringen nu, kan du se en strimma som är lite blankare eller ljusare, så är det väl värt att fiska av under alla omständigheter.
Pålandsvind eller frånlandsvind är alltid intressanta, för min del så är ofta sidovind eller helt vindstilla också fiskbart.
På sommaren så fiskar jag mycket mer helt ifrån land, speciellt om det är vindstilla, antingen står jag helt still på en bra hotspot eller så går jag längs med kusten och lägger ut linan på bra platser.
Släptekniken är väl värd att göra på större flugor, men ofta så går jag helt över på mindre flugor som tål att både hänga och som kan nästan nymfas hem som en räka eller märla.
Pir och hamnfiske kan också bjuda på överraskningar, speciellt kvällstid, dock är det ofta i hamnen eller på insidan som det är mest intressant.
Hängfiske eller sk svävarfiske kan bitvis nyttjas om man fiskar med en flytlina, hittar du lite ström kan du låta strömmen föra ut linan och när linan är helt ute kan flugan få hänga en stund.
Ta gärna in flugan ett par meter och låt sen strömmen ta flugan igen, avsluta med att gå inåt så flugan får fart eller sätt spöet under armen och öka på tempot utan att ta in allt för fort.
Nattfiske och kvällsfiske är verkligen bra fiske på sommaren, den magiska timmen innan det mörknar är nog den hetaste stunden du kan fiska på.
Är det vindstilla och helt blankt vatten så kan du många gånger se vakande fisk eller hoppande betesfisk på ytan.
Ser du småfisk som hoppar så är det ofta något som jagar under ytan, hur som helst så kan det vara kanon att fiska mellan dessa småfiskar.
Om du väl väljer fiska på den magiska timmen innan det mörknar , så kan du mycket väl belönas med en torsk, id, regnbåge eller en havsöring.
Artrikedomen ökar verkligen på sommaren, fiskar du på dagen , så gärna lite gråare dagar eller tidigt på morgonen, fiskar du i solsken så är det skuggsidor på tångkanter och sten som gäller.
Det varma vattnet som bitvis kommit över 17 grader är inte alltid det lättaste att fiska i, de högre temperaturerna gör att havsöringen söker sin in under korta perioder morgon och kväll.
Ger du dig ut tidigt dvs 3-4 på morgonen , så kan du hitta havsöring på de flesta av dina hotspots, skillnaden är att stå och nöta istället för att trampa runt.
Själv kommer jag lägga all tid på kvällsfiske och på att fiska av ett par strömmplatser som jag gärna ger en chans under sommaren.
Några av dessa platser ligger riktigt avlägset , så det kan betyda att gå eller vada flera 1000 meter för att nå fram till dessa platser.
Väl värt att tänka på är att ha med sig både vatten och käk vid dessa långvandringar i vattnet, ofta sätter jag ett midjebälte och fyller alla mina prylar på insidan av vadarna ovan bältet.
Bestämmer du dig för nattfiske, så se till att du har en tydlig väg hem om du är utvadad, när väl mörkret lägger sig så försvinner alla referenspunkter och det kan vara svårt att hitta iland.
Har du problem med bakkastet i mörkret så kan det vara en ide att rikta en liten ficklampa uppåt bakåt i 45 grader som belyser linan när den passerar över , då blir det lättare att kasta långt.
Självklart kräver detta att du placerar lampan på land och själv står utvadad ett par meter eller att du fiskar helt ifrån land.
Flugorna kan du ha i vilka färger du vill, de blir alla mörka när de fiskas på natten, dock kan lite flash eller uv bidra till att fisket blir bättre, många räkögon idag är i uv eller kan målas i uv färg.
Sight fishing är också något som kan vara väl värt att testa på om du har tid och lust, är du sugen på att testa något helt annat så kan Multe vara väl värt ett försök i sommarvärmen.
Skall du leta Multe får du leta norr om Vikhög hela vägen upp till Kullen, gärna över sandytor , tar du dig tid dagtid kan du se dem vandra på sanden, har du tur kan du se dem äta grunt.
Oranga flugor eller märlor är det som funkar bäst, krokningen är lite svårare, men får du väl på en så är fighten väl värd att uppleva.
Skall du äta fisken så filera Multen utan att öppna magen, då maginnehållet annars riskerar färga av sig på köttet.
Vill du ta dig en liten tur i sommarvärmen för lite sommarfiske, så är Mön, Fyn, Bornholm och Kanske Ven väl värt att besöka.
För min egen del så skall det bli en tur till Ven i sommarvärmen, dels för att jag fått lite tips , men också för att jag sett ut ett par platser som jag gärna vill lägga lite tid på framöver.
Hallands Väderö är en annan som jag är lite sugen på, dels för att det inte är så många som fiskar där, dels för att man inte får övernatta på ön.
Saltvatten är superbra vatten i sommarvärmen, så väl värt att leta upp platser med högre salthalt med närhet till sötvatten eller flöde.
Hittarpsrevet är en sådan sommarplats om man vadar ut till strömfåran men även längre upp mot Vik och Höganäs är intressant för den som vill.
Vill man göra en större utflykt som kan det vara spännande att göra ett försök efter Bonita eller makrill på västkusten, ett fiske som även kan nås ifrån Fyn om man följer den Danska sidan.
Tar man sig över på Jyllands västkust så öppnar sig möjligheterna för havsabborre och en och annan Atlanterlax om man har tur.
Hur som helst så kan dessa sommarupplevelser vara helt fantastiska, tänk bara på att är du över i Danmark så gäller inte allemansrätten, så kolla var du får slå upp tält eller bo.
Vill du absolut sitta kvar kvällstid på stranden så kan du göra som många Danskar, gör en liten eld , ligg på liggunderlag med en sovsäck , invänta morgonljuset eller ge dig på nattfiske.
Väljer du en plats som Mön , så kan du se många som njuter av Danskt ”hygge” med både mat och öl som tillval, ta bara hänsyn och städa upp efter dig, kolla att du får ställa bilen där den står.
Nu är jag iväg hela veckan i jobb , hoppas på att hämta mina nya 35 meterslinor på fredag, så jag kan komma ut en tur i helgen.
Fyller även på med en massa flugor kommande vecka, så lite jobb med att lägga in allt får väl ske löpande under sommaren.
Passar på att önska alla gött fiske framöver, för håller den här värmen i sig , så kommer det säkert överraskningar på kusten nu när det även dyker upp svärdfisk och sillhaj när man minst anar det .
Tight Lines
Christopher
PS GDPR lagstiftningen gör att vill Ni veta mer , så kan Ni längs upp till höger läsa vad som gäller på flyfish4fun.se.
Kort kan jag säga att inget av det jag lagrar delas med 3:e part , vill Ni ta bort Era uppgifter så går det också bra, läs mer under fliken GDPR längs upp till höger.