Guidetur Bornholm maj 2017

Till att börja med så skulle jag vilja tacka mina Finska gäster och Knud för allt Ni bidragit med på så många vis och till en supertrevlig resa där vi alla fick mycket att skratta åt tillsammans.

Den här resan började redan förra året med att det planerades en helgresa till Bornholm för ett gäng Finska killar som ville fiska efter havsöring.

Gänget var uppdelat i både spinnfiskare och flugfiskare, alla från samma företag där det finns en fiskeklubb.

20170506_125231 (2)

Intressant nog så sponsrar företaget sina anställda med friskvårdspengar, vilket bidrog till ca halva kostnadsbilden.

Då det mer och mer för min del blir förfrågningar där det även ingår spinnfiskare som delvis även testar flugfiske, så har jag sen ett tid tillbaka påbörjat ett samarbete med min gode vän Knud som bor på Mön i DK.

Knud är en Certifierad guide som har stor kunskap kring spinnfiske och flugfiske och som delvis har vuxit upp på Bornholm.

För min egen del så vet jag hur mycket jobb det innebär att guida över 4 dagar samt se till att både mat, logistik och fiskeguidning tillsammans blir en positiv totalupplevelse.

Skall man även ta hänsyn till säkerheten , så behövs det fler som ställer upp när man guidar över flera dagar.

Därför kan jag nu med gott samvete säga att gruppresor till Bornholm, Mön och Fyn nu kan ordnas med en god service nivå för både fluga och spinn, för att ingen skall tro jag gör båda, så kan jag vara tydlig med att jag bara flugfiskar, spinnfiske hjälper Knud till med.

Ni som har varit med tidigare och Ni som vill med framöver kan se i både tidigare artiklar samt under resor i shopen hur det hela byggs upp.

I princip så är det fullservice, dvs allt ingår, inte bara för att göra det enkelt för de som åker med, mycket också för att det är lättare att planera och få allt till att funka med den erfarenhet jag byggt upp med alla turer genom åren, även specialbehov kan lösas.

31 öringar på 4 dagar i allt ifrån 17 m/s, till 2.3 m/s i strålande sol och en dag med både sol och vind på 5-7 m/s , vi kan bara konstatera att det finns fisk i alla vädertyper runt om på Bornholm.

Vi delade även upp oss och körde fluga och spinn var för sig sista dagen, då det även fanns önskemål om lite sk ”Hard Core Fishing”, dvs lite mer utmanande platser med chans till större öringar för alla.

Glädjande nog hittade vi flugfiskare öring på två platser och kallade till oss spinnfiskarna som kunde fiska av ett fint rev efter att vi flugfiskare fått ett par öringar på kort lina.

Den här platsen är inget man vadar på själv eller med prylar som släpper in vatten om man går omkull, det behövs både midjebälte och en bra vadarstav för att känna av kanter, så man inte går ner sig i en skreva eller kant som helt plötsligt gör att man har 2 till 4 meter vatten under sig.

Vi talade med en annan Bornholmare som varit på plats då en utländsk turist drunknade förra året, en olycka som dels berodde på alkohol och som bidrog till att när fiskaren väl gick över en kant , så fick han panik.

tyvärr kunde ingen komma ut till honom i tid och till slut så nådde kusträddningen fram bara för att konstatera det var för sent.

Vad man skall lära sig av det här är många saker, men det kan vara en ide att ha med sig en sådan räddningslina som används av skridskoåkare om de går igenom isen.

20170506_133947

Då går det i varjefall kasta ut en räddningslina ute på revet där det mycket väl kan se lugnt ut, men som vi alla vet så kan det snabbt ändras till höga vågor om någon båt haft lite fart längre ut.

I filmerna så snackas det engelska av naturliga skäl då en del av finnarna inte behärskade Svenska och Danskan inte alltid gick att förstå även för en Svensk.

Tids nog kommer jag lägga undertexter på varje film, något som kommer med tiden.

20170507_140247

Det fiskades med många flugor, men skoj blev det sista dagen, då min guldfluga gjorde skillnaden, då öringen inte ville hugga på tobisflugorna vi börjat med.

Ni som vill med framöver kan kolla in under resor, där ligger datum för hösten, då jag absolut tycker Bornholm skall fiskas mer på framöver för mina gäster.

Som guide så fiskar jag inte själv, guidens uppgift är att se till att gästerna får fisk på kroken, för mig innebär det att stå bredvid och bidra med mina kunskaper för att upplevelsen skall bli så optimal som möjlig.

20170506_135930

Det är en mycket speciell glädje som sprids då jag själv kan bidra till när en kustgäst får på en öring eller tom sin första kustöring på fluga eller spinn, att det tom kan finnas på film gör det hela lite roligare.

Nu är jag tillbaka i mina egna hemmavatten, där jag har några lokala guidningar att köra medan kylan är kvar, nu gäller det verkligen att nöta på bland näbbgäddorna, då det finns några storöringar kvar att kroka innan sommarvärmen ändrar lite på spelreglerna

Sommaren är minst ett par veckor försenad något som jag och flera kustfiskare nu passar på att njuta av för egen del.

IMG-20170508-WA0000

Något som vi alla kanske glömmer i vår iver att jaga och fiska av olika platser är att ta oss tid att njuta av de fina kvällarna och dagarna som nu kommer.

Även om solen står högt och solbrännan snabbt gör sig känd , så är havet fortfarande kallt nog för att öringen skall jaga runt på grunt vatten.

Har Ni problem med vilken fluga som gäller, så kan jag rekommendera att köra ett varv med guld flugan som tog alla öringar i ovan filmer som kom upp på fluga.

20161108_143659

Tar Ni Er tid att fiska fram till 21.00 på kvällen så är en brun favoritfluga att rekommendera, Ibland så skäms jag lite över hur enkla dessa flugor är som fångar havsöring, men varför skall man göra det svårt för sig?

Tempomässigt kan Ni köra med lite korta pauser, för min egen del så kör jag full gas hela vägen in, då jag inte vill ha en horngädda på flugan.

Går man upp lite i krokstorlek, så slipper man lite horngäddorna samtidigt som det mycket väl kan kliva på nån större havsöring som lite avundsjukt inte kan låta bli att sno en fluga mitt framför näsan på en näbbis.

20170508_153217

Avslutningsvis så kommer det lite termer som uppenbarligen har en betydelse framöver

Vodotrout : Öring som fångats för att ätas som en mås äter ögonen ur innan någon hinner stoppa den.
Speed fishing: platsbyte efter 30 min.
Hard Core fishing : fiske som bedrivs både djupt och på lite utmanande platser så som rev, stenig kust och djupkanter.
Hit and run : Snabbkoll på små fiskeplatser och små hotspots.

Tight Lines
Christopher