Saltvatten eller brackvatten vid kustfiske ?

Efter att ha varit iväg i Cornwall i England ett par veckor så har jag börjat fundera än mer på
skillnaden mellan saltvatten och brackvatten på våra kuster.

För min egen del ,så har jag inte tidigare lagt nått större intresse på skillnaden , utan sett Danmark och Sverige som ett vatten.

När jag nu sen en tid tillbaka börjat följa både rapporter och vad som händer på olika perioder av året, så är det en större skillnad som jag tror är väl värt att djupa mer i mitt kustfiske.

Tittar man även på de flugor som används flitigt i Danmark , så är inte alla lika framgångsrika här hemma, även om det finns enstaka goda exempel.

20160722_113158

Där är också en skillnad mellan det saltvatten vi hittar uppe på västkusten, i för hållande till det som pressas ner via Stora och Lilla Bält.

Till allt det här, så är det också en skillnad mellan norra Fyn och södra beroende när på året man väljer att fiska där.

Där är också en stor skillnad i hur starka strömmarna är eller om man jämför med tidvattenskillnad i Cornwall var 6 timme.

Här hemma är tidvattenskillnaden inte så stor, utan en del av skillnaden i höjd beror mer på hur vinden blåser.

20160722_113135

Just nu så är det högsäsong i England, folk har semester och reser gärna både utomlands eller ner till Cornwall för att bada och njuta av värmen.

Det är lätt att få för sig att havet är iskallt i Cornwall och att kusterna är bitvis ogästvänliga, det skall heller inte glömmas att tidvattenskillnaden bär respekt med sig.

Högvatten inträffar 2 gånger om dagen typ 8 på morgonen och 17 på eftermiddagen, skillnaden kan vara flera meter, så det är inget att leka med när väl vattnet flödar utåt.

När väl vattnet börjar stiga igen , ca 2 timmar innan högsta vatten, så kan man se stor stim med fisk som följer med upp i vikarna, dessa stim är många gånger Multe, men det finns även andra intressanta arter.

Vid den här tiden så är artrikedomen fenomenal på kusten, småfisk så som tobis mm finns i sådana mängder att havet bitvis blir som att vada i gelé av småfisk.

Till det här så kommer makrillen gärna in i stim och jagar upp småfisken mot ytan, så att det kokar av fisk som hoppar åt alla håll.

Ja, varför att nu detta så fascinerande och vad har allt det här med vårt fiske att göra här hemma?

För min del så har jag inte förstått hur produktivt saltvatten är av olika anledningar, jag har begränsat mitt eget tänkande till Havsöringen osmologiska utmaningar.

20160723_122915

En utmaning som gör att Havsöringen behöver reglera sin salthalt genom att ha tillgång till sötvatten eller möjligheten till att jaga över större ytor i brackvatten.

En förklaring som jag skrivit tidigare om som förklarar de olika minimimåtten vi har , söder och norr om Kullens Fyr.

Danskarnas minimimått har andra förklaringar, så som att de sätter ut mycket fisk vart år, något som vi Svenskar inte gör på samma vis.

Vi skall nog vara glada för att vi i första hand har en vild stam , men för den skull , så skall vi också jobba långsiktigt med fiskevård längs våra kuster.

Spökgarn och sjukdom tar sin tull på våra öringar, trolling om än så reglerad behöver vi nog kanske hålla ett öga på framöver.

För min egen del , så betyder det att jag bara tar hem en fisk vid kustfiske , släpper nästan allt nu för tiden, då jag kanske behåller 6 stycken per år som jag röker.

Kustfiske i saltvatten har en tjusning på flera vis, men även en del utmaningar som vi inte alltid tänker på.

Till att börja med så gör densiteten i saltvatten att sjunklinor eller sk IM linor inte kommer ner på samma vis som i brackvatten.

I Cornwall så kunde jag inte få ner IM linan mer än 10 cm pga salthalten, en IM lina som långsamt annars här hemma sjunker till botten.

Nu fick jag inte så mycket tid att fiska, men för min del så handlar det mycket om att få testa och förbereda mig för en kommande resa.

Att utrustningen måste ses över var något jag inte helt räknat med, därför blev det även en del lokala inköp för att testa olika kombinationer.

Sen är det viktigare än någonsin att skölja av då salthalten är så hög att det blir tydliga avlagringar  på prylarna.

20160722_144855

De senaste åren har vi mer och mer fått höra exempel på nya arter som kommer hit , men även spännande närkontakter med delfiner som glatt jaga havsöring i sunden kring Fyn.

Vad betyder allt det här för oss här hemma?

Vi kan väl konstatera att flugvalet nu för tiden börjat utökas med bläckfisk flugor, där finns även exempel på att Pattegrisen med stora ögon kanske är en lämplig kandidat.

Makrillen kommer även hit till oss och finns nu även långt ner i Öresund om än så i mindre skala , talar man med lokala fiskare så kan de bekräfta närvaron om du vill ha koll på det själv.

20160722_113125

Följer man FCOO rapporter och tar del av de olika mätningar de gör i havet, så är det tydligt hur salt och ström spelar en stor roll i Fyns fina fiskevatten.

Speciellt sommartid så blir det övertydligt med havstemperaturer i kombination till stöm och tillgång till salt och sötvatten.

För havsöringen så blir det en slags optimal soppa som resulterar i mängder med bytesdjur samtidigt som trivseltemperatur och syrehalt kan hållas på en perfekt nivå.

För havsöringen är ett hav blandat med tillgång till saltvatten och sötvatten en balans som den mer än väl nyttjar och optimerar i sin jakt på föda.

En förklaring kanske till alla de stora grisar som tagits regelbundet både dag och nattetid i Danmark.

En stor del av Danmark ligger på krita, något du ser längs kusterna antingen som höga vita klippor eller genom att stränderna är fulla av rundslipade flinta stenar.

Besöker man Mön eller Stevns är det mer än tydligt vid en liten promenad.

Vattenkvaliteten är en annan också, det är mer här vid östersjön som de Danska sidorna blir lite mer slemmiga om än så i en bråkdel av vad vi upplever hemma.

Är det strömt nog kring krit bottnen så håller det mer rent , tror även att PH värdet skiljer sig till DK fördel.

Ja nördigare än så här kan jag nog säkert bli, mitt intresse för det hela grundar sig i att jag försöker förstå sammanhangen utan att för den skull doktorera  i ämnet.

Det hela handlar om att skapa sig en förståelse för när och hur de olika  platserna är som mest optimala och vad man skall leta efter.

Av den anledningen så förstår jag bättre när jag letar fiskeplatser vad jag skall titta efter, inte bara för dagen titta på vind och väder.

Utan mer för att får fler variabler som tillsammans bidrar till att jag kan hitta de platser som både jag och mina vänner kan njuta av vid kommande turer.

En förklaring till varför det är en så stor skillnad mellan norra och Södra Fyn beroende på när på året man fiskar, men också en förklaring på var och hur du hittar havsöring här hemma.

Idag kan du gå ner på de platser du tror på vid kusten, och ta en titt, havsöringen hoppar som aldrig förr så som nu, gärna runt 21 tiden om du tar dig tid och titta.

Sen är det en annan historia om du kan få dem inom kastavstånd eller få dem att kliva på din fluga.

Antar det är därför det är så skoj med kustfiske, kräver lite jobb och intresse, för min del så njuter jag nu av den tid vi har kvar fram till förbudstiden  den 15 september.

Veckorna går fort nu, tids nog en rekresa till Fyn men kanske även en snabbresa till Cornwall i höst, önska kan man ju alltid.

Tight Lines
Christopher