Sorthat ett måste på Bornholm

3 trevliga dagar i gott sällskap med både nya som gamla vänner gav ett 10 tal öringar totalt samt en del tappade och otaliga dragningar, alla i sällskapet fick smaka på en drillning av Bornholmsk silver.

Sorthat levererade ett 30 tal havsöringar till både oss och ett gäng Bornholmare som gladeligen hjälpte oss med att hova fisk och yviga historier om trevligt fiske från den gångna veckan,där det bla kommit upp en 5 kg öring dagarna innan.

Det mest fantastiska var att alla havsöringar som kom upp var blanka, inte en enda lekfärgad öring på hela veckan enligt Bornholmarna, och av de öringarna vi fick upp var alla jättefina och blanka, den största på 58 cm fick följa med hem och bjuda på middag, allt annat i retur.

För min egen del så var det en del synpunkter på att jag släppte tillbaka en riktigt fin öring som alla Bornholmare tyckte jag skulle ta med, försökte förklara att vi väntade på en finare , vilket också avrundade dagen för oss alla.

2015-02-21 14.10.21

Sorthat i sig är en mycket speciell plats, inte nog med att under förbudstiden tom 15 januari så får man inte fiska på båda sidorna, då två åar har sin myning på vadera sida om Sorthat.

Efter den 15 januari så släpps förbudet på den högra sidan som tillåter fiske även på udden, den vänstra sidan har året runt förbud.

Den vänstra förbudssträckan börjar i ”Havvej” förlängning, dock skall man veta att man kan komma upp på revet genom att vada ut i förbudsområdet, sen får man vänta med fisket tills man gått ur förbudet uppe på revet och fiska sig fram på båda sidorna.

Väl uppe på revet så går det två långa promenadstråk säkert 100 meter ut som har tvärgående sprickor som gör att man inte skall vada utan att man kan se var man sätter fötterna.

Screenshot_2015-02-23-20-33-19

Fisket är perfekt i sydlig vind och tål vindar upp till 13 m /sek utan att vågorna förstör för oss flugfiskare.
Dock skall man vara medveten om att strömmen är tokstarkt och kan dra iväg om man väl går omkull i stark vind.

Perfekt är det mellan 5 till 8 m/sek och troligtvis den bästa plats för flugfiske på Bornholm när det är pålandsvind, då revet tar väck alla stora vågor.

Väl uppe på revet så har man knädjupt vatten , på sidorna så varierar det från 160 cm till över 2 meter djupt.
Enligt lokala dykare så står det stora öringar mellan dessa två rev som går ut, i hålorna mellan reven, så fiska dig fram , inte bara på sidorna.

MAH00320(1)

I våra ögon så kan det lätt uppfattas att öringarna är lite som våra blankbesor, det som är speciellt för havsöringen på Bornholm är att den är lägre byggd för att klara av de grunda kalkbäddarna som utgör alla bäckar på Bornholm.

Då många bäckar torkar ut under sommrana , så väljer öringen och smolten att gå ut tidigare för att inte riskera fångas i olika dödsfällor.

Den här gången så fick vi varken färgad fisk eller småfisk, många var kring de 40+ cm som utgör minimåttet på Bornholm

Till vår förvåning så visade det sig även finnas tobis på kusten , vilket normalt sett inte skall finnas för årstiden.

MAH00318(1)

En annan nyhet för i år var att Salane Bugt var öppet för fiske, något jag missat alla andra gånger då jag normalt sett är över i november.

Någon gång har jag varit över på våren, dock tycker jag mer om att vara på plats innan det blir allt för lätta vindar eller för många fisketurister vilket det gärna blir från mars månad.

En annan orsak är att priser och boende är helt perfekt om man bokar i tid, vårt boende i år var ett stort hus med bastu, stort kök, rejält badrum ,dubbelsängar och eget rum, vilket vi gamla gubbar uppskattar, då flera av oss snarkar oss igenom nätterna efter att vara riktigt trötta av fina fiskedagar.

MAH00304(1) MAH00304(2)

Salene bugt är mycket lätt att komma ner till via Bobbevej som går hela vägen ner till vattnet, väl på plats så går bäcken ut ca 100 meter från parkeringen.

Sen kan man i princip fiska sig hela vägen upp till den ”delade stora stenen” där det går en stor pall ut på den vänstra sidan, även här skall man vada försiktigt då det är hålor och skarpa kanter.

Platsen är till skillnad från de övriga pallarna som går ut, full av små sandfläckar och tång, vilket ökar möjligheten till riktigt stor fisk om man fiskar sent på eftermiddagen och i sidovind.

I övrigt är sträckan mellan ”Bobbe å” och den ”delade stenen” full av fina pallar och stora sandytor, flera av pallarna räcker ut så man når sandkanten med en kastlängd.

MAH00293(1) MAH00294(1)

Bornholmarna själva fiskar gärna här, då det håller stora öringar och är vänligt för allt ifrån fluga till spinn, vindstilla dagar är värdelösa då vattnet är så klart att du kan se hur långt som helst, inget att stå och fluga i om du inte har alternativ.

Själv skulle jag då hellre välja ”Pumpstationen eller ”Sjöjungfrun” som båda levererat fisk på fluga i stilla väder, men det är en annan historia.

Min Danska har blivit riktigt bra då jag nu för tiden jobbar med ett Danskt företag som verkar i Skandinavien , flugfisket ger mig en god chans att njuta av helger på olika ställen, fortsättningsvis skall jag runt i Danmark och fiska, då det finns otaligt med intressanta platser som jag bara måste pröva.

Jag riktar ett speciellt tack till Bornholm och dess kustfiskare som visat en vänlighet och service som jag alldrig mött annars och som tyvärr inte är vardag på turer i Sverige,här på Sorthat så stog vi nära varandra och roterade lite snyggt vid vissa platser samt fick en rad trevliga tips och pratstunder.

MAH00312(1) MAH00322(1)

Till Er som skall över  kan jag bara påminna om att vadarstav är ett måste och bra att sträcka sig med så som Ulf gör här när ryggen börjar klaga lite, att även kunna sitta i ett vindskydd och äta grillad korv och få en kopp kaffe gör bara resan och pauserna riktigt trevliga för alla på plats, att bara fiska är inte hela upplevelsen , utan ta Er tid att njuta av varandras sällskap.

Avslutningsvis får Ni se en liten film där jag drillar en Bornholmsöring på min bruna favorit fluga, en fluga som stog för 90 % av våra fångster, trots att vi prövade en massa olika mönster, själv så var det skoj att gå tillbaka till ”basic” och fiska med något man vet ger resultat.

Hadde nog inte gjort det om inte Jörgen börjat med att visa det fanns fisk genom att i smyg plocka fram ”den brune kartoffel flugan” som den nu kallas på Bornholm.

I filmen så kan Ni se att i slutet så ber jag Ulf dubbelkolla om det står något större inne bland revet, då jag tagit 3 öringar på samma plats och tappat ett par.

Ulf kände inget, men det är en bra strategi att testa av med spinn både före och efter, då det många gånger visat sig vara ett bra sätt att hitta öring och dubbelkolla om det finns öring på plats.

Ta med dig en spinnfiskekompis nästa gång du är ute och flugfiskar, de blir bara mer och mer intresserade av flugfiske för var gång de är med och Ni kan hjälpa varandra med att få fina öringar.

Nedan kan Ni se hur fjällen lossnar lätt på en blank öring som kom upp, ett grundkrav för att man skall få behålla öringen under skyddsperioden som gäller från 16 september till 26 februari.

MAH00322(4)

Ett stort tack till Per,Jörgen och Ulf som bidrog med både god fiskelycka och roliga stunder.
Nu återstår bara att lära sig kasta en fluglina utan att använda ett spö till nästa gång vi skall iväg tillsammans, obs rullen får inte kastas iväg 😉

Tight Lines
Christopher

PS lägger in en bild på flugan, enligt önskemål 🙂

Niborbrown
Lite bilder från stugan 🙂

i55321_living_02 i55321_kitchen_01 i55321_associated_02
i55321_bath_01i55321_bed_02 i55321_living_03