Om utrustning , kaststilar och kustfiske 2018

Snart får vi alla möjlighet att blöta vår abstinens genom att vada runt på några av våra favoritplatser på kusten, 2018 närmar sig med stormsteg för oss kustfiskare här i Skåne.

För en del av oss så gör vi som vi alltid har gjort när vi fiskar på kusten, för några av oss andra så funderar vi lite på hur vi kan bättra på vårt fiske genom att pröva lite nya sätt i vårt kustfiske.

För min egen del så är det mycket nytt inför den kommande fiskesäsongen, där skall fiskas på nya platser med en del nya kustfiske principer som jag tänker fånga på film, innan jag avslöjar dem helt.

En del av de frågor jag får handlar mycket om både tekniker och utrustning för kustfiske, så min tanke är att dela med mig av några stycken som jag tror de flesta kan ta sig en funderare kring inför kommande säsong.

Utrustningsmässigt tycker jag de flesta klarar sig med ett klass 6  eller 7 på kusten, gärna en flytlina och en tafs på minst 23 mm.

Rullen skall klara att man rycker till i linan utan att övervarva, de flesta öringarna drar inte iväg så nämnvärt att det kräver stora mängder backing, men skulle det ske , så bör de flesta klara sig med 100 meter backing, annars räcker 50 m bra.

Där finns en uppsjö av nybörjarprylar , de flesta spöna jag fått känna på är inte så bra och påverkar kastlängden mer än man tror, speciellt om de är allt för styva, några av dem kastar jag kortare med eller så kräver de mer kraft.

Väljer man prylar i mellanskiktet av priser så blir det genast bättre och dessa prylar håller sig bra länge i jämförelse med det dyraste segmentet.

De absolut dyraste prylarna är ofta i högsta kvalitet, men tål inte alltid det kustfisket vi har, då vi tenderar att gå mycket mer än vad en del vadare är designade för, spömässigt är det mycket mer varumärkesprofilering än kastegenskaper.

När du väljer spön och rulle i det dyraste segmentet , så välj det du trivs att kasta med i förhållande till din kastteknik.

Grovt kan man sortera in spöna i att om du fiskar med ”Dunka” tekniken skall du många gånger ha ett styvare spö, har du mer en stil som min, vi kan kalla den ”Boxar” tekniken , så är det ett mjukare spö du letar efter.

 

Min ” Boxar ” teknik kan du gärna få jämföra med Lefty Kreh , en Amerikansk flugfiskelegend som jag känner igen mig själv mycket i.

Min liknelse mellan dessa två stilar är som att jämföra kasta Dart ( Prickskytte ) eller kasta spjut ( distans ) vilket delvis förklarar skillnaden i att använda kroppen eller bara armen beroende på vad det är du vill uppnå som resultat.

Dubbeldraget har ett kapitel för sig, kort kan jag säga att det är väl värt att kunna vid kustfiske, men inget måste vilket kommer visa sig framöver.

Kort kan vi avrunda dessa två stilar med att båda har sin existensberättigande, de är lämpade för olika former av fiske och jag tycker alla skall få använda det som passar dem bäst.

En slutsats som många förbund också börjat förespråka i utbildningen av sina kastinstruktörer och som ligger till grund för ett mer coachande förhållningssätt framöver, dock är det fortfarande en hel del teorier som jag tycker borde ses över lite mer.

Mitt eget kustfiske har utvecklat sig mer från sand till småsten och grus, till att mer och mer bli stora stenar som bitvis gör fisket helt omöjligt.

Den här utvecklingen har också påverkat vad för kasttekniker jag använder och att jag fått ändra på en rad principer i hur dessa platser kan fiskas av på ett effektivt vis.

Många gånger så betyder dessa omöjliga platser att man tenderar bli väldigt stationär med korta kast då det finns höga kanter eller olika hinder som gör överhandskast helt omöjliga.

Orsaken att dessa omöjliga platser fångat mitt intresse är för att det kanske finns dolda möjligheter som kan vara värt besväret om man knäcker koden på hur det skall fiskas och med vad för flugor som ger bäst resultat.

För Er som är nya på kusten och som vill ha en bra plats att fiska på som tål både långa som korta kast så är det Hammars backar som gäller.

Flera av de mest populära platserna på kusten har bitvis haft lite väl mycket besök , så att fisket upplevs nertrampat av oss som fiskar på många platser.

Över tid så ser du hur dessa platser blir mindre och mindre besökta, då fler och fler inser att vi kan inte alla nöta på samma platser utan vi behöver sprida ut oss mer på många små platser på kusten.

Idag vågar jag påstå att det finns havsöring överallt och jag har också lärt mig av egen erfarenhet och via goda fiskevänner att de platser som levererar havsöring bäst är ofta små platser som inte ser ut att vara speciella på något vis alls.

Jag får även lite frågor om att vara fiskeguide och kastkurser , kustguide och grundkurser i kustfiske är två saker jag erbjuder , men tyvärr har jag inte riktigt tålamodet att köra kastkurser för helt nybörjare riktigt än , men det kommer säkert tids nog.

Nu närmar sig 1 januari och fler och fler börjar se över sina prylar och binder flugor inför kommande fiskesäsong, för min egen del så ser jag tillbaka på 2017 med nöje.

Ett år som bjudit på många fina firrar och där jag få se mina egna favoritflugor sprida sig mer och mer bland kustfiskare både här hemma i norden men även ute i olika EU länder.

Det har varit grymt kul på så många vis och framförallt lärorikt , kan inte låta bli att känna den där kittlande spänningen inför att få komma ut med ett spö i handen och leta havsöring.

Det är inte bara krokningen som lockar mig utan även spänningen att det någonstans simmar en öring som tids nog skall kliva på och bidra till att jag får bocka av en drömöring till.

En glädje som bitvis kan upplevas som svår och med många långa och korta fiskepass, men det är det värt, speciellt om man vet att den bästa presenten vi kan ge varandra , vi kustfiskare , är att tillämpa c/r så ofta vi kan.

Tight Lines
Christopher

Ps, kommer ett medley på 2017 nu i december.