En riktig blänkare på lång lina

Efter att ha varit bortrest till Cornwall i England och en dotter som åkte tillbaka till Kina, så blev det äntligen tid till lite fiske på kvällen.

Funderade länge på var jag skulle åka till och bestämde mig till slut att fiska av en plats som för oss alla ser helt ointressant ut, men som flera gånger gett mig fina havsöringar.

Stora delar av sträckan är helt död och ger inget trots att jag nästan alltid fiskar av dessa ytor för att inte missa något, när jag väl närmade mig så bekräftade 4 mindre öringar att det var rätt fluga och rätt plats att fortsätta leta en riktigt fin öring på.

Gemensamt för öringen var att det krävdes full linlängd och ett par meter runningline för att nå dem utan att skrämma iväg dem.

Dessa öringar går precis på kanten mellan ljus och mörk botten, en plats som tyvärr många fiskare står på.

Jag har sightfiskat på denna plats innan och har i fint väder sett hur de sticker iväg från ren sanbotten ut till kanten och ställer sig.

Där jag går så känner man bara en svag förhöjning som är lite speciell, det bekräftar för mig att jag är på rätt plats.

Jag har en längre tid fiskat med en massa olika flugor som jag testar, idag så blev det en av mina favoritflugor,” Nibor One Silver”,en fluga som jag tar fina blänkare på gång på gång.

Detta är slöfiske för mig , det sitter så i ryggen att jag går ett par steg försiktigt i knädjupt vatten, lägger ut hela linan gång på gång plus lite runningline, så jag når havsöringen utan att skrämmas.

För mig så växlar jag gärna mellan olika spön beroende på vind och väder, #7 eller #8 är det jag använder mest , gärna Spook Stalker , eller Kern Leo Lund spö, då dessa klingor är mycket lättare än vad andra märken är till kustfiske,det gör att man orkar trycka ut fulllänglina gång på gång.

MAH00468(12)

Intagningen är alltid snabb med ett par tyliga pauser i början, speciellt om jag märker ett navs , då pausar jag ca 2 sekunder och tar sen in flugan fort igen med tydliga pauser.

När jag väl har in flugan över ren sandbotten, så brukar jag ta in linan fortare för att påbörja ett nytt kast, mer sällan att öringen vågar sin i på det ljusa, de hugger helst innan kanten.

Däremot händer det att öringen inte hunnit fram och följer kort med in över innan den vänder, extra skoj att se soliga dagar.

Har fått tips av en kompis på kusten att sätta på ett solfilter till min kamera så hoppas jag filma detta kommande veckor.

Skall man lite grann generalisera sandbotten mot sk tångbotten med stora stenar, så utesluter det ena inte det andra.

Personligen så vet jag att steniga kuststräckor håller mer havsöring och även fina öringar som vågar sig närmare land när de kan gömma sig hela tiden mot den bruna bottnen.

Niborsilver

kuststräckor med mycket sand håller generellt mycket mindre havsöring ,med de är generellt i bättre kondition.

Om jag skall våga mig på en förklaring, så har det med bytesfloran att göra för havsöringen.

Steniga kuster med mycket tång  håller en hel del mindre byten som märlor , räkor sk ”creepy crawlers” som Engelsmännen gärna kallar dem.

Sandiga kuster håller gärna mer spigg , tobis, småfisk, men även sandräkor mm.
Jag ser en tydlig skillnad på var för flugor som gäller över dessa ytor och får det bekräftat för mig själv  gång på gång.

En orsak till att jag testar en massa alternativ av flugor för kusten runt Sverige och Danmark.

Skall man påtala en variabel till, så är det storleken på flugan, vissa platser och i riktigt stilla kustväder, så är det ett alternativ att gå ner i storlek, speciellt om man fiskar på Östkusten och Bornholm, där jag ser att en rad framgångsrika kustfiskare har flugor i storlek #6.

spook_stalker    Best new flyrod

För min egen del så håller jag mig till krokar på #8 i storlek,då det funkar bra för mig, testar en hel del flugor i mindre storlekar, så jag har bredden att testa vidare på.

Skall man göra det riktigt enkelt, så Brun fluga över stenkuster med brun botten och Silverfluga eller vit fluga, alt UV fluga över sand eller sk leopardbotten, alltid snabb intagning.

Magnus och Frede, samt enklare räkflugor är också ett alternativ, , öringen äter även ”enkla flugor ”

Ett projekt jag nu håller på med är att förlänga mina favoritlinor, så jag kan få 10 meter runningline till på linan, så jag lungt kan kasta och nå över de ytor jag gärna flugfiskar.

windbeater_floating

Jag föredar vanliga linor framför kastklumpar, då jag tycker att många monofil linor trasslar för mycke, och jag använder inte linkorg vid mitt fiske.

En intressant undersökning om kastklumpar och vanliga linor är att man kastar inte längre med kastklump, det är bara lättare att få ut linan, undrar hur många som har koll på det.

Nu är det dags för lite guidade turer igen och ett par vänskapsturer på kusten, april är verkligen underbar att flugfiska i, gäller att passa på nu innan horngäddorna gör sitt antågande.

Tight Lines
Christopher